Han Lips

Met al die herhalingen komen we nooit van Gerard Joling af

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Gerard Joling.

Han Lips
Profiel Beeld NPO 3
ProfielBeeld NPO 3

Het was woensdag de avond van duizendpoot ­Gerard Joling. Om te beginnen zag Lips hem in roze gebloemd colbert en witte hotpants ­opduiken in de Arena.

Op NPO 3 werd De Toppers in Concert uitgezonden: Going loco down in Acapulco en meer van zulks. Absoluut dieptepunt: Jeroen van de Boom die Mag ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij zingt. Dat dat nummer afgelopen jaar op nummer negentien kwam in de Top 2000 vindt Lips al om te gieren, maar de versie van Van de Boom was zo mogelijk nog armzaliger dan het origineel.

Snel zappen maar, naar RTL 5, waar Gerard een summier rolletje toebedeeld had gekregen in Leve Boerenliefde, een tenenkrommende dertien in het dozijn romcom: veel bekende gezichten, veel drama, maar nauwelijks ­iemand op een realistisch uitgesproken zinsnede te betrappen. Al was Gerard foutloos, in die paar zinnen die hij mocht uitspreken. En dan dat stukje zang!

Aansluitend op De Toppers in Concert zond NPO 3 nog een KRO Profiel uit van Gerard. Hans Klok had lieve woorden over voor zijn goede vriend. Dat was dezelfde Hans Klok die onlangs op Radio 538 wist te vertellen dat hij en Gerard eens de liefde bedreven in het Van Goghmuseum. Oh, wat hielden ze allebei van kunst.

Het profiel werd ­vorig jaar al uitgezonden, maar met de wetenschap van nu komen Kloks uitspraken - 'Gerard was echt een one night sensation', over diens explosieve manier van optreden - toch in een heel ander licht te staan.

Nee, het was weer schrapen voor Lips, woensdagavond. Een concert uit de zomer van 2015, een speelfilm uit 2013, een profiel van een jaar oud: met al die herhalingen komen we nooit van die Joling af.

Gerard Joling, hij werkte in tuincentra, waste haren in een kapsalon en gooide frikadellen in het vet, maar zijn grote wens was de televisie te beheersen. Woensdag kwam die droom uit.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden