Opinie

‘Met 29 gezelschappen, theaters en festivals doet de stad zichzelf tekort’

De 29 Amsterdamse groepen die wel geld krijgen in het nieuwe Kunstenplan, vragen in een open brief aan wethouder Touria Meliani om te investeren in de andere positief beoordeelde instellingen.

Ingezonden brief
Theater De Krakeling is een van de gelukkigen die wel geld van het AFK krijgt voor de komende vier jaar. Beeld Lin Woldendorp
Theater De Krakeling is een van de gelukkigen die wel geld van het AFK krijgt voor de komende vier jaar.Beeld Lin Woldendorp

Geachte wethouder Touria ­Meliani en leden van de raads­commissie,

3 augustus jongstleden was de dag van de waarheid: het moment waarop elke vier jaar wordt aangekondigd wie er mee mag blijven doen en wie er afvalt.

Vooraf was duidelijk dat er voor de komende kunstenplanperiode bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) voor theater, in tegenstelling tot bij andere disciplines, een veel lager budget beschikbaar zou zijn. Als aanvragende theaters, festivals en producenten keken we daarom bezorgd uit naar dit moment.

Hoewel onze organisaties dit keer goed nieuws kregen, werd het voor ons toch geen onbezorgde feestdag. Niet alleen vielen gewaardeerde collega’s en samenwerkingspartners buiten de boot, we zagen vooral een uitslag die geen recht doet aan de culturele rijkdom van de stad Amsterdam.

Amsterdam is een theaterknooppunt. Ons theater oefent wereldwijd aantrekkingskracht uit. Onze gezelschappen, van klein tot groot, spelen voor publiek in de hele stad, het hele land en de hele wereld.

Uit landen als Noor­wegen, Duitsland, Chili, Mexico, China, de VS, Kenia en Australië reizen studenten en stagiairs af naar Amsterdam om het vak te leren en om onderdeel te worden van dit unieke en levendige theaterlandschap. Amsterdamse theaterscholen, podia en festivals zijn kraamkamers voor internationaal talent.

Tussen de organisaties die nu dreigen te verdwijnen, zijn historische waarden, inclusieve pijlers en spannende nieuwkomers.

Juist in onze gezamenlijkheid vormen we een vitaal netwerk. Met elkaar dragen wij de verantwoordelijkheid voor het opleiden van nieuwe stemmen en het verbeelden van alternatieve perspectieven.

Nu dreigt voor de theatersector wezenlijk weefsel onherstelbaar verloren te gaan.

In de Amsterdamse Basisinfrastructuur (A-Bis) en bij het AFK is in het nieuwe kunstenplan opgeteld plek voor 29 theaters, festivals en gezelschappen. Dat is te weinig voor een stad als Amsterdam, die ook volgens de wethouder zelf de ambitie heeft een sterke, open en inclusieve cultuurstad te zijn.

De door ons allen gewenste verbreding en verdieping van kunst en cultuur is met politieke wil realiseerbaar.

We vragen u daarom meer ruimte te maken voor de organisaties die een positieve waardering kregen voor hun plannen bij het AFK, maar voor wie het budget niet toereikend was. Zonder deze podia en gezelschappen valt er niet alleen een onherstelbaar gat in het weefsel van ons theaterlandschap, maar ontrafelt de rest van het veld op den duur ook.

Het AFK deelt deze analyse en heeft een voorstel gedaan om budget vrij te maken voor elf extra instellingen. Dat waarderen we zeer en het is toe te juichen dat er direct is gezocht naar een oplossing. Tegelijkertijd maken we ons zorgen om de vele andere positief beoordeelde instellingen waarvoor ook na deze ingreep geen budget beschikbaar is.

Bovendien betreuren we dat de financiële dekking voor het grootste deel is gevonden in het schrappen van de innovatieregeling waarmee instellingen kunnen inspelen op het onvoorspelbare karakter van artistieke ontwikkeling. De rekening van deze herstelactie komt op die manier via een omweg alsnog bij de sector terecht.

Wij roepen u, wethouder en commissieleden, op om meer ambitie te tonen. Onze stad is gegroeid, maar het budget voor kunst en cultuur is niet voldoende meegegroeid.

Zoek de oplossing dus niet in schuiven met cultuurgeld, maar investeer. Onze stad is het waard.

Hoogachtend,
Namens de 29 ‘gehonoreerden met budget’ instellingen theater AFK en A-Bis.

Bijlmer Parktheater, Collectief Walden, de Meervaart, De Theaterdagen, de Toneelmakerij, De Warme Winkel, Degasten, Frascati, George en Eran Producties, Holland Festival, Internationaal Theater Amsterdam, Jakop Ahlbom Company, Likeminds, Mimetheatergroep Bambie, Mugmetdegoudentand, Nieuwe Helden, Nineties Productions, Nowhere, Orkater, Over het IJ, Podium Mozaïek, Rose stories, Sadettin K, Stip Theaterproducties, Theater Bellevue, Theater De Krakeling, Tolhuistuin, Ulrike Quade Company en YoungGangsters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden