Opinie

'Mensen die Nederlander zijn moeten we niet langer Marokkaan noemen'

Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond Marokkaan noemen, lost problemen niet op, maar vergroot ze juist, stelt Nizar Mourabit, politicoloog, columnist, beeldend kunstenaar en schrijver.

Nizar Mourabit
null Beeld anp
Beeld anp

Socioloog Willem Schinkel schreef in zijn boek 'De gedroomde samenleving' (2008) al over de onjuistheid en de nutteloosheid van onderscheidende manieren van denken. Schinkel schrijft over de samenleving als een lichaam, waarbij alle personen met elkaar verbonden zijn.

Het heeft weinig nut Nederlanders zoals ik eenvoudig te typeren als Marokkaans, want daarmee beschouw je ons als niet-Nederlands, als staan wij buiten de samenleving, en dit is domweg niet het geval. Je kunt niet deel uitmaken van een samenleving, in sommige gevallen zelfs maatschappelijke problemen veroorzaken, en er tegelijkertijd buiten staan.

Antwoorden
Vanuit een soort verwrongen koloniale manier van denken gaat men er in Nederland van uit dat het nuttig is bij maatschappelijke problemen vermeende cultuurbepaalde oorzaken te onderzoeken. Al kan die ouderwetse manier van analyseren in sommige opzichten antwoorden verschaffen, het heeft tot nog toe niets bijgedragen aan oplossingen.

Historica Nadia Bouras deed een meer zinvol onderzoek naar de geschiedenis van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. In haar proefschrift 'Het land van herkomst, perspectieven op verbondenheid met Marokko, 1960-2010' beschrijft Bouras hoe de massale gezinshereniging in de jaren tachtig samenviel met een economische crisis.

De Marokkaans-Nederlandse mannen die eerder de status van avonturier genoten omdat zij uit Marokko waren vertrokken en een leven hadden opgebouwd in een ander land, kwamen werkloos thuis te zitten op het moment dat hun gezin naar Nederland kwam. 'Met een werkloze vader en een moeder die net in Nederland was, werd de opvoeding van de kinderen een probleem,' aldus Bouras. Dit helpt de soms problematische situatie van de nakomelingen van die eerste generatie te begrijpen als een gevolg van economische en dus niet van cultuurbepaalde oorzaken.

Nederlands lichaam
Ik geloof dat als wij in Nederland behandeld zouden worden als Nederlander, als ieder ander, dit veel kan betekenen voor een sterkere samenleving, een sterker Nederlands lichaam. Dit betekent ook dat wij die Marokkaanse voorouders hebben, onszelf moeten gaan beschouwen als Nederlander en dat instellingen die de term voeren, zoals het Landelijk Beraad Marokkanen, hun naam zouden moeten wijzigen.

Natuurlijk mogen wij trots zijn op onze Marokkaanse afkomst, maar wij moeten ons er wel van bewust zijn dat wij in de eerste plaats Nederlanders zijn, met alle rechten en plichten die dat met zich meebrengt.

Nodeloos kwetsend
Een vaak gehoord statement is dat Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond zich niet aanpassen. Ze zouden niet integreren, terwijl ze in Nederland geboren zijn. Maar in Nederland is het voor velen erg onduidelijk waar precies de grenzen liggen. Moeten de ' Marokkanen' zich bijvoorbeeld aanpassen aan Nederlanders als Geert Wilders en zijn polariserende uitlatingen of aan de nodeloos kwetsende redacteuren van GeenStijl? Moet men zich zo conformeren als Hans Teeuwen doet en Theo van Gogh deed, of diens verre artistieke verwant Vincent?

Wie zich aanpast aan de Nederlander, laat zich de wet niet voorschrijven en bepaalt zelf hoe het leven ingericht wordt. In die zin zijn 'Marokkanen' meer Nederlander dan men denkt.

Laten we niet langer mensen die Nederlander zijn Marokkaan noemen. We maken allemaal deel uit van dezelfde maatschappij. Wat veel zelfbenoemde Nederlandse patriotten lijken te vergeten is dat vaderlandsliefde en liefde voor je landgenoten hand in hand horen te gaan. En landgenoten, Nederlanders, dat zijn wij, of men het daar nu mee eens is of niet.

NB Nizar Mourabit blijkt een pseudoniem te zijn van Nelle Boer. Meer hierover op de Correspondent.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Nizar Mourabit Beeld Eigen foto
Nizar MourabitBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden