opinie

'Megaloting zorgt niet voor betere match, maar voor minder klagende ouders'

Niet iedereen is blij met het nieuwe plaatsingsmodel voor middelbare scholen. Volgens Krijn van Beek is het een onzichtbare megaloting en een ideaal middel om klagende ouders te omzeilen, zo schrijft hij in een opinie-artikel in Het Parool.

Beeld anp

De Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA), een initiatief van ouders van kinderen op het voortgezet onderwijs, heeft met enige verbazing het juichende voorpagina-artikel gelezen over de uitkomsten van de centrale matching voor scholen in het voortgezet onderwijs in Amsterdam.

De scholen, verenigd in de Osvo, laten weten dat de matching succesvol is verlopen. Het Parool schrijft dat het nieuwe systeem lijkt te werken. Jammer genoeg zijn ouders niet gehoord, want dan was wellicht een andere conclusie getrokken.

Uit het persbericht van Osvo blijkt dat ruim 7500 leerlingen zijn gematcht, waarvan 95 procent binnen de top 3 van keuze is geplaatst en 99 procent binnen de top 5. Dat betekent dat 375 kinderen geen plek kregen in hun top 3 en 75 geen plek in de top 5. Maar liefst 26 procent van de kinderen, meer dan 1900, hebben geen plek gekregen op de school van eerste keuze. Dat zijn meer dan 60 volle schoolklassen ofwel twaalf complete middelbare scholen.

Mismatch
Over de cruciaalste vraag doen noch gemeente noch Osvo een uitspraak - en Het Parool heeft er blijkbaar niet naar gevraagd: hebben de schoolbesturen gepoogd hun aanbod meer te richten op de wensen van kinderen en hun ouders? Waar hebben ze klassen bijgemaakt om de mismatch te verkleinen? Het succes van de schoolbesturen lijkt vooral te zijn dat ze met de onzichtbare megaloting minder last hebben van klagende ouders - niet dat het onderwijs nu beter 'matcht' met de behoefte van kinderen.

Ondanks een sterke daling van de instroom is het niet gelukt in de buurt te komen van de doelstelling (100 procent in de top 3) die Stichting VSA heeft gesteld om te kunnen spreken van een succesvolle uitkomst.

Nu al kan de conclusie worden getrokken dat de structurele mismatch tussen vraag en aanbod in het Amsterdamse voortgezet onderwijs alleen opgelost kan worden met meer en beter aanbod. De wethouder van Onderwijs mag zich het teleurstellende resultaat naar de mening van VSA aanrekenen. Zij moet de belangen van Amsterdamse schoolkinderen serieuzer nemen en met ouders consequenter sturen op verbetering in het aanbod.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Beeld Theo Bos
Krijn van Beek

Vader van twee kinderen op middelbare scholen. Van Beek is één van de oprichters van het ouderenforum Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden