Lezersbrieven

'Meeuw is niet de enige vijand van de weidevogel in Waterland'

Dat weidevogels verdwijnen uit Waterland maakt veel discussie los. Naast de mantelmeeuw zijn er meer schuldigen en bagatelliseren helpt niet, schrijven twee lezers in een ingezonden brief.

Grutto in Waterland Beeld Truus van Gog/ Hollandse Hoogte
Grutto in WaterlandBeeld Truus van Gog/ Hollandse Hoogte

Geen meeuwen in Friesland
Volgens de boeren zijn de meeuwen de oorzaak van het verdwijnen van weidevogels in het Waterland. In Friesland zijn vrijwel geen meeuwen en toch is het aantal weidevogels ook daar met 90 procent teruggelopen.

Volgens de Friese boeren komt dat door vossen uit natuurgebieden. Maar volgens wetenschappers komt het door overmatige bemesting met onder andere kippen- en varkensmest, die vol antibiotica, zware metalen en resistente bacteriën zitten. En door de lelieteelt die incidenteel op weidegronden wordt toegepast en waarvoor de grond tot een halve meter diep wordt gesteriliseerd. En door eenzijdig raaigras dat kruiden, bloemen, andere grassen verdrongen heeft en dat alleen koeien en ganzen nog vreten.

Niet alleen zijn de weidevogels in Friesland vrijwel uitgeroeid, hetzelfde dreigt voor vlinders, bijen en waarschijnlijk nog veel meer insecten. En daar kunnen vossen noch meeuwen de oorzaak van zijn.

Kortom, ook zonder de meeuwen van het ­natuurcompensatie-eiland in het IJmeer is er sprake van uitroeiing van weidevogels en ­andere dieren op grote schaal. Wat daarbij een constante is, is de verdediging die de boeren aanvoeren: het is de schuld van predators uit natuurgebieden. Gelet op het bovenstaande, lijkt mij dat er meer schuldigen aan te wijzen zijn.
Hans Baaij, Stichting Dier & Recht

Behendige schrokoppen
Wij zagen in de Rondehoep bij Ouderkerk twee mantelmeeuwen jagen langs een slootkant. In vijftien minuten pikten zij vier meerkoetpullen uit het gras!

Als een pul, hevig spartelend, terugviel in het water, dook de mantelmeeuw erachteraan. Bewondering voor deze behendige, slimme schrokoppen naast afgrijzen om het lot van de kuikens.

Weidevogels rond Amsterdam dreigen te ­verdwijnen. Gelukkig werken boeren en natuur­organisaties inmiddels samen om de resterende populaties in stand te houden. Als een extra bedreiging ontstaat doordat mantelmeeuwen in aantal toenemen en een slachting aanrichten, dient een stadsecoloog met open mind te reageren. Bagatelliseren ('een paar hongerige meeuwen') helpt niet, net zo min als het berijden van stokpaardjes ('het komt door de boeren').

De afweging is: willen we onze unieke­­ ­populatie weidevogels behouden of willen we nog een projectje voor meeuwen en ganzen die je overal eigenlijk wel tegenkomt ?
Harry den Hartog, weidevogelbeschermer, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden