Opinie

'Meer reallifeapps nodig om stilzitten te verdrijven'

Pascal Cuijpers, docent en publicist, roept in een ingezonden brief op om nog meer reallifeapps te maken van nostalgische computergamehits.

Pascal Cuijpers
null Beeld Richard Vogel/AP
Beeld Richard Vogel/AP

Het lijkt een geschenk uit de hemelse appstore. De mogelijkheid om virtuele wezens te downloaden en toegang te geven tot je smartphoneschermpje, zal de Nederlandse bevolking - naast het vinden van lijken in vijvers, het plat­lopen van hotspots en het delen van screenshots met daarop een bevallende vrouw inclusief aandoenlijk Pokémonkaraktertje - wellicht doen dalen op de Europese lijst der stilzitlanden. Dat is prima nieuws.

Het kan geen toeval zijn dat deze berichten ongeveer tegelijk in het nieuws verschenen. Nederland houdt van concurrerende lijstjes, liefst met zo hoog mogelijke noteringen. Maar het lijstje waarop 'we' officieus Europees kampioen stilzitten zijn, is een domper in onze bewijsdrang om het beste uit onszelf te halen.

Het nieuwe Pokémonspel biedt soelaas. Door het land lopen, rennen en staan verdwaasd kijkende personen met hun smartphone, op jacht naar de nostalgische figuurtjes uit de vorige eeuw. Deze beestjes vangen, is scoren. En hiervoor moet je nu eenmaal in beweging komen.

Smet op virtuele vrijheid
Na slechts enkele weken plezier te hebben gehad van de vrijheid van het spel en de kick van de meest vreemde plekken waar een van de talloze Pokémon kan opduiken, lijkt er een smet te komen op deze virtuele vrijheid.

Ik heb het over de inmiddels her en der ontstane verbodsgebieden. De nationale apathie zorgt immers voor ongecontroleerde en onvoorziene acties. Door het vinden en vangen van een Pokémonheld lijkt elke vorm van fatsoen en inleving bij de smartphonegebruiker te verdwijnen.

Zo verstuurde het AMC een tweet - met bijpassende snotterende Pokémon - waarin staat dat 'er een zieke Pokémon in het ziekenhuis verblijft, maar dat ze goed voor 'm zullen zorgen.' Aanvullend staat erbij dat ze 'het op prijs stellen wanneer hij niet bezocht wordt.'

Een café in het Overijsselse Albergen weert ook de in zichzelf gekeerde Pokémonfielen, die door hun onoplettendheid de glazen van tafels stoten, door middel van een verbodsbordje ('Pokémon NO').

Het meest hilarische verbod is van een sauna in Haarlem, waar men zwetende naaktgangers wil behoeden voor overactieve game-enthousiastelingen, die mogelijk onverhoopt in elk voorbijkomend geslachtsdeel een nieuwe Pokémon dreigen te zien.

Meer nostalgische computergamehits
Toch wegen de nadelen (nog) niet op tegen de voordelen. Mijn voorstel is om op korte termijn door middel van de intrigerende augmented realitytechniek eveneens een reallifeapp te vervaardigen van net zo nostalgische computergamehits als Pacman, Angry Birds en Flappy Bird.

Door middel van het virtueel op straat vangen van vogeltjes en het ontwijken van Pacman­spookjes, uiteraard alleen op de vrijgegeven plaatsen, zal Nederland met grote zekerheid een sprong naar beneden maken op de Europese stilzitlijst. Wellicht een paradoxale olympische gedachte, maar gegarandeerd effectief voor onze gezondheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden