'Meer aandacht voor hogere woningsegment in Amstelveen'

Amstelveen heeft een woningvoorraad nodig die past bij de bevolkingssamenstelling. Dat betekent dat de gemeente meer woningen in het hogere segment moet realiseren, bepleiten de Amstelveense wethouders Herbert Raat en Peter Bot maandag in een opiniestuk.

Herbert Raat en Peter Bot
In Amstelveen verdwijnt een deel van de sociale huurwoningen Beeld Rink Hof
In Amstelveen verdwijnt een deel van de sociale huurwoningenBeeld Rink Hof

'Met dertig anderen loten voor dezelfde woning', kopte Het Parool onlangs over de verkoop van woningen in de Houthavens. Ook op de woningmarkt in Amstelveen, die sterk verbonden is met de Amsterdamse, is het dringen geblazen voor een koopwoning. Vooral de middenklasse is het kind van de rekening in de regio Amsterdam.

Lang was de politieke focus maar op één ding gericht: het realiseren van sociale woningbouw. In Amsterdam zijn de cijfers bijna 'Cubaans': 58 procent van de woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen.

In Amstelveen is dit meer dan dertig procent, terwijl het inkomen van de Amstelveense bevolking twintig procent boven het landelijke gemiddelde ligt. Het resultaat van het beleid is dat duizenden mensen vastzitten in hun goedkope sociale huurwoning, om de simpele reden dat er geen goed alternatief is.

Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met de plannen van minister Stef Blok voor meer doorstroming op de huurmarkt. Een inhaalslag op de goedbedoelde politiek van de afgelopen tientallen jaren om alleen op te komen voor de laagste inkomens.

undefined

Middenklasse
Amstelveen heeft een woningvoorraad nodig die past bij de bevolkingssamenstelling. Allereerst gaan wij in Amstelveen, net als de coalitie van D66, VVD en SP in Amsterdam, een aantal sociale huurwoningen omzetten naar middenklassewoningen. Amstelveen doet het wel iets minder rigoureus. Grofweg verdwijnt de komende tien jaar één op de vijf sociale huurwoningen in Amsterdam, in Amstelveen is dat één op de acht. Het uitgangspunt hierbij is dat de sociale voorraad niet verslonst.

Daarnaast kan Amstelveen, door strenge regels vanuit Den Haag vanwege Schiphol, nog maar tweeduizend nieuwe woningen bouwen. Bij nieuwe projecten zal de middenklasse extra aandacht krijgen, dit betekent huurwoningen tussen de acht- en twaalfhonderd euro en koopwoningen tussen de driehonderd- en vijfhonderdduizend euro.

Voor ouderen die nu of in de toekomst extra hulp nodig hebben, creëren we woonservicezones waar zorg en ondersteuning binnen handbereik zijn. Ook stimuleert de gemeente Amstelveen eigenaren van lege kantoorgebouwen om woningen voor verschillende inkomens te maken en waar mogelijk vooral voor starters en studenten.

Herbert Raat (VVD) is wethouder Wonen in Amstelveen Beeld eigen foto
Herbert Raat (VVD) is wethouder Wonen in AmstelveenBeeld eigen foto

Expats
Politiek gezien is het niet populair om aandacht te vragen voor het hogere segment. Het is echter wel degelijk van belang. We houden in Amstelveen rekening met onze positie als thuisbasis van internationale bedrijven.

De regio Amsterdam doet veel om zijn positie in het internationale economische veld te versterken. Met succes: het aandeel van internationale bedrijven in de werkgelegenheid neemt toe in onze regio.

De gemeente Amstelveen huisvest het grootste aantal expats, bijvoorbeeld al zo'n vijftienhonderd Japanners. Daarbij horen niet alleen voorzieningen als een internationale school en een verscheidenheid aan winkels, maar ook het aanbieden van geschikte woningen.

Peter Bot is wethouder Ruimtelijke Ordening voor Burgerbelangen Amstelveen Beeld eigen foto
Peter Bot is wethouder Ruimtelijke Ordening voor Burgerbelangen AmstelveenBeeld eigen foto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden