Han Lips

Max Moszkowicz toonde een liefdevol portret van een verknipte familie

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de documentaire Wij Moszkowicz.

Han Lips
Wij Moszkowicz Beeld NPO2
Wij MoszkowiczBeeld NPO2

Veel was vooraf al gezegd en geschreven over Wij Moszkowicz, de documentaire die Max Moszkowicz jr. (37) maakte over zijn vader Robert 'Baruch' Moszkowicz (63) en de rest van de advocatenfamilie. En na al die voorpubliciteit kon de documentaire op NPO2 bijna alleen maar tegenvallen. Niets was minder waar: ik heb zelden zo'n liefdevol portret gezien van zo'n zorgvuldig formulerende doch volkomen verknipte familie.

Wij Moszkowicz maakte vooral indruk door de eerlijkheid. Dat begon al met de beelden van pa Robert bij de Stadsbank van Lening ("Lekker, niet druk"), gevolgd door de bekentenis van filmende zoon Max: "Ik heb een hang naar seks en drugs, net als mijn vader. Ik wil afrekenen met mijn demonen, ik ben net vader geworden en wil mijn kind geen valse start geven."

Dus filmde hij zijn vader - die negen kinderen bij vier vrouwen heeft - jarenlang en confronteerde hij hem onder meer met zijn ergste jeugdherinnering: dat zijn aan de heroïne verslaafde vader voor de ogen van de kleine Max out ging. Waarop pa hem overklast met zijn herinnering aan zijn dode zoon Jaïr, verslaafd geboren en daardoor kansloos.

Pa Moszkowicz verdedigt zich andermaal wanneer zoon Max hem eraan herinnert dat er vroeger resten heroïne in huis lagen en dat zijn verslaafde vader zei: "Dat is mijn verkoudheidmedicijn." Dat had verkeerd af kunnen lopen met kleine kinderen erbij, zegt Max. Robert schiet meteen in de advocatenstand: "Dat waren heel kleine hoeveelheden, de voorraad borg ik goed op."

Maar het knappe aan de documentaire was dat je toch eerder sympathie voor dan een hekel aan Robert Moszkowicz kreeg. Om met zoon en maker Max te spreken: "Ik denk dat ik je nu wat beter begrijp."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden