Han Lips

Matthijs wilde Freek na 40 jaar tot een schuldbekentenis dwingen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Freek de Jonge in De Wereld Draait Door.

Han Lips
De Wereld Draait Door Beeld NPO 1
De Wereld Draait DoorBeeld NPO 1

Dat de televisie geen verjaringstermijn kent voor jeugdzonden, weet Freek de Jonge nu ook weer.

De cabaretier was naar De Wereld Draait Door gekomen voor een gesprek over de verschijning van het verzameld werk van Neerlands Hoop, maar werd vooral langdurig geroosterd over de manier waarop hij indertijd afscheid had genomen van zijn partner Bram Vermeulen.

Let wel: we hebben het over een breuk die plaatsvond in 1979, bijna veertig jaar geleden. Het einde van Neerlands Hoop was een klap voor de fans, en het werd Freek als initiatiefnemer nog lang nagedragen dat hij zich zo rücksichtslos van zijn vriend had afgekeerd.

Echt goed kwam het nooit meer, en na het overlijden van Bram in 2004 was de kans op een verzoening definitief verkeken.

Daar is het nodige over geschreven en gesproken, maar Matthijs van Nieuwkerk leek zich te hebben voorgenomen om zijn gast tot iets van een schuldbekentenis te dwingen, een postume verzoening.

Om de druk nog wat op te voeren werd een clip getoond, waarin Bram eenzaam aan de piano het droevige Testament zong.

De suggestie: was Freek wellicht medeverantwoordelijk voor het lijden van de chansonnier?

Freek benadrukte dat oud-volleyballer Bram de topsporter van het stel was geweest, en ook de man die Neerlands Hoop met tomeloze energie en ambitie had voortgestuwd.

Dat dezelfde Bram Freek na de breuk een ongezonde geldingsdrang verweet, was merkwaardig geweest. Maar de doem van schuld bleef hangen, al was het maar omdat de overledene niet aan tafel zat.

Na afloop van het gesprek zong Freek De Ballenkneller, een klassieker van Neerlands Hoop over de ideale uitgaansbroek. Hij raakte prompt de tekst kwijt, wat ook weer niet heel verwonderlijk was, gezien de manier waarop hij zojuist bij de ballen was genomen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden