PlusColumn

Matthijs wíl niet naar de commerciëlen

Gijs Groenteman
Gijs groenteman artikel roze groot Beeld Artur Krynicki
Gijs groenteman artikel roze grootBeeld Artur Krynicki

Het salaris van Matthijs van Nieuwkerk wekt weer eens de woede van De Telegraaf. Hij schijnt nu 363.000 euro te verdienen, dat moet omlaag naar 192.000 euro, maar BNNVara wil een uitzondering. En de belastingbetaler mag krom liggen! Aldus De Telegraaf. Niet helemaal waar natuurlijk, een deel van het geld wordt terugverdiend via de Ster, maar een béétje waar is het natuurlijk wel.

Ik heb net even opgezocht hoeveel inwoners Nederland heeft, het CBS blijkt een actuele bevolkingsteller online te hebben staan en op het moment dat ik dit schrijf wonen er 17.315.049 mensen in Nederland. Matthijs gaat er straks 171.000 euro op achteruit - een onverteerbaar bedrag voor hem en zijn meelevende bazen bij BNNVara.

Ik heb het even uitgerekend, en als elke Nederlander bereid is om elk jaar 0,98758 cent, laten we het afronden op één cent, extra Matthijs-belasting te betalen, heeft hij zijn gedroomde salaris binnen en hoeven we er nooit meer een nieuwtje over te horen! Dan kunnen we alle tijd en moeite die we steken in het lezen en schrijven van epistels over zijn loon steken in het oplossen van de klimaatproblematiek, om maar eens een zijstraat te noemen, en daar zijn ze bij BNNVara vast óók heel blij mee!

We zouden er natuurlijk ook gewoon voor kunnen kiezen om die ene cent extra Matthijs-belasting níet te betalen, hem simpelweg het vorstelijke salaris van bijna twee ton gunnen, en kijken of hij dan naar de commerciële omroep vertrekt.

BNNVara schermt namelijk druk met het argument dat Matthijs van Nieuwkerk naar de commerciële omroep gaat als hij geen bizar hoog salaris verdient, maar volgens mij wíl hij dat helemaal niet!

Het dreigement doet mij namelijk erg denken aan een man die in een ontsporende ruzie bangig 'Hou me tegen! Hou me tegen!' roept.

Want je kunt zeggen van Matthijs van Nieuwkerk wat je wilt, maar hij heeft ontegenzeggelijk gevoel voor stijl. Wat móet hij bij de commerciële omroep? Dan valt hij onder Erland Galjaard, of iemand anders met allemaal veters om zijn pols, of een haarimplantaat, dan moet hij Jeroen van der Boom interviewen, niet op de geinige tongue-in-cheek-manier van DWDD, maar serieus, omdat er een programma gepromoot moet worden.

Matthijs van Nieuwkerk is ooit hoofdredacteur van een krant geweest en hij snapt dat context alles is. Het maakt heel veel uit of een column wordt afgedrukt in het blaadje van de Dirk van den Broek of op de achterpagina van Het Parool. Zoals het ook veel uitmaakt of een programma bij de NPO wordt uitgezonden of op SBS6.

Als ik Matthijs was zou ik lekker m'n zegeningen en m'n twee ton tellen, en volgens mij is hij slim genoeg om dat te doen. Zo niet, dan zeg ik: succes ermee!

Ik wil mijn Matthijs-cent toch liever zelf houden.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden