Han Lips

Matchfixing is belangrijk en weinig sexy

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Einde Speeltijd.

Han Lips
Einde Speeltijd Beeld NPO 2
Einde SpeeltijdBeeld NPO 2

'Hoppata, hoppatee, daar is nummer twee! Bril-fucking-jant," kirde Olav Mol gisteren al vroeg na de overwinning van Max Verstappen op het circuit van Maleisië.

Zijn collega Jack Plooij kwam in het interview, wat meer een ophemeling met hier en daar een vraag was, ook superlatieven te kort. Ze hadden dit keer nog gelijk ook.

Plooij en Mol, ze noemen zichzelf geen journalist en ontslaan zichzelf daarmee meteen van elke kritische houding. Sport is in hun ogen amusement - als Mol iets zou ontdekken dat een bom legt onder het voortbestaan van de Formule 1, zou hij het niet delen.

Hoe anders was dat 's avonds op NPO 2. Een andere sport, een ander duo en andere, meer journalistieke ambities. In de documentaire Einde Speeltijd vroegen Tom Knipping en Iwan van Duren aandacht voor het probleem matchfixing.

Op de burelen van Voetbal International hebben de journalisten al jaren geleden hun wekelijkse stadionbezoekjes opgeofferd om het dossier op te pakken. Iemand moest het doen: er wordt 15 tot 20 miljoen euro gewed op elke afzonderlijke eredivisiewedstrijd en het publiek wordt bedrogen waar het bij staat.

Eén klein probleempje: justitie ziet nog weinig heil (of mogelijkheden) in het aanpakken van matchfixers.

En dus zijn daar Knipping en Van Duren als journalistieke voorvechters (het dossier voortdurend stevig onder de arm gedrukt) van de geloofwaardigheid van hún sport. Toch hadden de heren best iets kunnen leren van de amusementzoekers Mol en Plooij. Het onderwerp matchfixing is al weinig sexy, maar de informatie werd ook nog eens gortdroog opgediend.

Een blik oude mannen in grijze pakken was opengetrokken - van de Uefa, van Europol, van de KNVB - om hun verhaal te doen. Iedereen was het wel eens: matchfixing zou dezelfde prioriteit moeten krijgen als drugs- en wapenmisdaden.

Alles om te kunnen blijven genieten van de sport.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden