Han Lips

Maskers Af met Mart Smeets: tenenkrommend

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de eerste aflevering van Maskers Af.

Toen het nog gezellig was in Maskers Af. Beeld NPO
Toen het nog gezellig was in Maskers Af.Beeld NPO

'Goedenavond, ik ga dood. Ik heb 25 hersentumoren, met uitzaaiingen in mijn hele lijf, ook in mijn lymfklieren.'

Lips kan zich niet heugen dat hij een programma eerder op die manier geopend zag worden. Hansje Bunschoten deed het zondagavond voor haar interviewprogramma Maskers Af en had, toegegeven, Lips' aandacht te pakken.

Tv-producent Harry de Winter had het geregeld: Hansje zou in haar tuin gesprekken opnemen over leven, liefde en dood. Bunschoten heeft niet lang meer te leven en was klaar met praten over bullshit, zo zei ze. De eerste gast waarvan ze vond dat hij de schone schijn moest laten varen: Mart Smeets.

Wat volgde was een tenenkrommend stukje televisie. Bunschoten die van meet af aan opzichtig flinke vragen begon af te vuren op Mart. Wat vind je van dat hoofd van je? Soms ben je echt onuitstaanbaar. Waarom ben je niet gewoon aardig? Waar komt het vandaan dat je zo veel mensen manipuleert? Waarom heb je zo vreselijk veel mensen om je heen die je echt helemaal niet leuk vinden?

Het werkte averechts: in plaats van zich te ontdoen van zijn masker, nam Mart een extra schild ter hand. "Ik ben tot veel in staat, maar deze analyse, daar pas ik voor."

Het had misschien moeten schuren, maar het gesprek tuimelde van de ene in de andere miscommunicatie. Tot ook Mart het niet langer kon aanzien. "Ik schat je hoog in. Je intelligentie en opmerkingsgave; ze zijn groot geweest." Hansje: "Geweest?" Mart, pijnlijk eerlijk: "geweest, zover ik je nu meemaak."

Ontzettend jammer. Lips had graag meer gezien van Bunschoten. Maar dan wel de Hansje Bunschoten zoals ze aan tafel zat bij het Kijken in de Ziel-tweeluik Op De Drempel. Vertellend over het leven en wat ze straks achterlaat. Zonder bewijsdrang. Dit kwam niet verder dan bullshit.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden