Lezersbrief

‘Mannen, schrijf ook vanuit het perspectief van een vrouw’

Volgens Evelien Polter zouden meer mannelijke schrijvers hun best moeten doen om ook vanuit het perspectief van vrouwen te schrijven, om zo vrouwen een stem in de literatuur te geven.

Oek de Jong, die dit jaar de Literatuurprijs won, houdt volgens Evelien Polter sociale structuren in stand door alleen vanuit een mannelijke blik te schrijven.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ronald Ockhuysen schreef afgelopen zaterdag een heel mooi interview over de essaybundel Het glanzend zwart van mosselen van Oek de Jong. “Een lezer leert de personages in romans intiem kennen. Geen andere kunstvorm brengt de binnenwereld van mensen zo dichtbij.”

Oek de Jong is een door mij bewonderde schrijver, maar dat hij de binnenwereld van vrouwen (ook mensen) beschrijft, waag ik te betwijfelen. In De Jongs boek Hokwerda’s kind is Lin, de dochter van Hokwerda, de hoofdpersoon die je ademloos als lezer volgt. Maar telkens als sprake is van seks, schakelen we over van Lins perspectief naar dat van de mannen met wie ze vrijt. Eén van die mannen verkracht Lin, maar voor haar beleving van dit geweld is in dit boek geen ruimte.

In de met de Boekenbon literatuurprijs bekroonde roman Zwarte schuur gaat de creativiteit van hoofdpersoon Maris samen met een levenslange obsessie, woede en wrok, die zich vooral laten gelden in zijn omgang met vrouwen. Maris voelt zich klemgezet door het gevoel dat vrouwen eisen stellen. Hij eist overgave, loyaliteit, volgzaamheid van vrouwen en in het slechtste geval komen er fysiek en verbaal geweld aan te pas. Voor de binnenwereld van vrouwen is geen plaats in dit boek.

In de essaybundel Het glanzend zwart van mosselen beschrijft De Jong de jaren zestig en zeventig, waarin een nieuwe wereld ontstond. Amsterdam was voor hem een stad van vrije seks geworden. Over de vrouwenbeweging uit die tijd geen woord.

De Jong wil aandachtig kijken, maar vergeet zijn mannelijke blik waardoor hij sociale structuren die het mannelijke privilege mogelijk maken bevordert en behoudt. Zijn woorden kunnen een omgeving scheppen waarin geweld tegen vrouwen als acceptabel wordt gezien of kan worden goedgepraat.

In haar grote verscheidenheid onderzoekt literatuur hoe het is om mens te zijn en hoe je je verhoudt tot de wereld. Daarom is het belangrijk van alle schrijvers te vragen ook vanuit het perspectief van vrouwen te schrijven, over hoe vrouwen geweld en seksualiteit beleven, om vrouwen een stem in de literatuur te geven.

Evelien Polter, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden