Han Lips

Maarten Ducrot en Mart Smeets lullen de tijd vol

Han Lips
null Beeld NOS
Beeld NOS

In de zomer hebben we weinig vormen van vermaak op de televisie. De Tour de France is er één van. Maar dat vermaak is betrekkelijk. Etappes ontvouwen zich vaak eentonig, doordat een kleine kopgroep weg is en de rest er op zijn gemak achteraan fietst. Dat duurt dan zo'n vier uur. Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot lullen die tijd vol.

Dat doen ze knap, hoewel Ducrot vaak in het tijdsbestek van een seconde een waarneming doet die een wilde slag in de lucht is. Een renner doet zijn lippen van elkaar, waardoor je zijn tanden ziet. Hoe moeten we dit interpreteren? Maarten zegt dan dat die renner op zijn gemak zit te lachen op de fiets, terwijl een leek kan zien dat over het gezicht van de renner een pijnlijke grimas trekt wegens de inspanning. Ducrot lult vaak maar wat. En Dijkstra zegt daar niets van, want Ducrot is de kenner.

En dan 'De avondetappe' met de beeldvullende aanwezigheid van Mart Smeets. Gisteren was het een rustdag, maar ook dan is hij er. Hij gedroeg zich netjes dit keer. IJdel is hij altijd, maar hij was niet zo erg als toen cabaretier Wim Helsen aan tafel zat. Het ging over de grenzen van de humor. 'Is er een taboe?' zei Smeets, terwijl hij bij de oe zijn mond tuitte. Hij hield dat een tijd zo, met licht schuddend hoofd. En hij was ontzettend tevreden over die tuitmond.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Lips is te bereiken op hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden