Plus Column

Maar de juf zei net dus dat je het wel kan

Roos Schlikker Beeld Oof Verschuren

"Hij kán het wel..."

"Hoi mam. Wat zeg je?"

"Ik had net een gesprekje met je juf. Dit was haar eerste zin."

"O. Nou. Mooi. Kijk, een racebaan!"

"Dit? Met die eierdozen? Heb je daar nou mijn oorbellen aan gehangen?"

"Mooi, hè."

"En je hebt alle vijf de scharen uit het huis met zestien rollen plakband eraan vastgemaakt zodat we ze nooit meer loskrijgen omdat we geen scharen meer hebben?"

"Tuurlijk. Dat zijn de wachters."

"Van de racebaan."

"Yep."

"Maar de juf zei net dus dat je het wel kan. Opletten in de les."

"Is ook zo."

"Maar niet doet."

"O."

"Klopt dat?"

"...."

"Lieffie?"

"Ja nou ja, ik heb het gewoon heel druk op school. Vooral op de wc. Want ik moet de wereld redden. Dat weet je toch? En dan moet ik dus heel lang op de wc blijven. Want daaronder zit de gang. En die gaat helemaal naar Parijs. Daar krijg ik mijn opdrachten als er weer een noodgeval is. Ik hoor bij de regenboogstrijders. Wij hebben allemaal een kleur als wapen. Sommigen hebben groen, die maken de bomen heel als ze zijn omgekapt. Dat is heel belangrijk. Voor het milieu. Ken je het milieu? Nou dan. En ik heb rood. Ik moet mensen redden als ze doodgaan."

"Vorige week was er nog een vuurbollenaanval in Syrië. Moest ik helemaal heen in de kleine pauze. En dan kan ik mensen weer levend maken. Ja, dat doe ik dus. Dat vertel ik de juf niet, maar het is heel veel werk. Toen oma doodging, kon ik het trouwens nog niet. Daarom is ze doodgegaan. Dat was wel jammer. Maar nu kan ik het juist extra goed. Omdat ik het snap. Dat doodgaan niet leuk is. Ik ben door alles heel sterk geworden. Ik heb geen sixpack. Neehee. Ik heb een eightpack. En ik geef de wereld kleuren. Hé maar mam. Heb ik nou een slecht rapport?"

"Och. De juf zegt alleen dat je wel erg veel fantasie hebt."

"Ik? Fantasie? Wat een onzin. Het is allemaal echt."

"En het lijkt haar verstandig als je elke dag een half uurtje een boek gaat lezen. Om je taalvaardigheid te verbeteren."

"Ik lees geen boeken. Ik maak boeken."

"Jij bent een boek."

"Mam, hou eens op met knuffelen. Ik moet nog een nieuwe computer ontwerpen. Voor konijnen. Dan kunnen ze ook leren lezen. Net als ik. Leuk toch? Dat moet vandaag. Mam? Ma-ham!"

Roos Schlikker (1975) is journalist en schrijfster van boeken en toneelstukken. Elke zaterdag schrijft ze een column voor Het Parool.

Reageren? r.schlikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden