Lezersbrief

‘Maak van kantoren juist nu woonruimte’

Gebouwen en kantoren aan de Zuidas in Amsterdam.Beeld ANP

Tijdens de kredietcrisis van tien jaar geleden werden transformaties ontdekt als een goedkoop en alternatief voor nieuwbouw. Jarenlang groeide het aantal vierkante meters dat hiermee werd toegevoegd aan de woningvoorraad. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat in 2018 bijna 13.000 nieuwe woningen werden gerealiseerd in voormalige winkels en fabrieken, maar toch vooral in oude kantoorpanden. Zonder deze transformaties waren de woning­tekorten in de steden nu nog nijpender geweest.

Door de economische hoogconjunctuur en hernieuwde vraag naar kantoorruimte was het afgelopen jaar een kentering zichtbaar. De zoektocht naar geschikte kantoorruimte had de groei van transformaties al wat geremd, maar nu kondigden steden aan te breken met de koers en ‘kritisch te gaan kijken’ naar toekomstige plannen. De gemeente Utrecht meende dat te weinig werkruimte gebieden ‘minder vitaal’ maakt, terwijl Amersfoort aangaf meer belang te hechten aan het behoud van de economische positie.

In Amsterdam liet de casus Ringpark zien dat renovatie van bedrijfsruimte uiteindelijk rendabeler werd geacht dan een complexe transformatie. Het langdurige bureaucratische proces dat nodig is om een bestemmingsplan te wijzigen bleek een grote sta-in-de-weg, en daar kwamen de hoofdstedelijke quota voor betaalbare huisvesting nog eens bij.

Inmiddels liggen de kaarten anders. De coronacrisis heeft de wereldeconomie in een diepe crisis gestort en er wordt veel thuis gewerkt. Het gevolg is een ongekende afwaardering op winkel- en kantoorvastgoed in Nederland. Veel onderzoekers zijn ervan overtuigd dat betaalbare huisvesting de belangrijkste groeimarkt wordt. Grote vraag, minimale risico’s en dus een stabiele omzet.

Een volgende bloeiperiode voor transformaties is aanstaande. Om daar het maximale uit te halen moeten markt en overheid de handen ­tijdig ineenslaan.

Aan de ene kant moeten gemeenten het wijzigen van een bestemmingsplan transparanter en minder tijd­rovend maken. Nu wordt het als arbitrair ervaren welke aanvragen succesvol zijn en welke niet en kan de procedure bijna een jaar duren. Daarnaast zou het afschaffen van de verhuurdersheffing door een volgend kabinet medefinanciering vanuit woningcorporaties kunnen stimuleren.

Aan de andere kant mag van de markt worden verwacht dat zij in onzekere economische tijden kiest voor stabiliteit. Als het vizier wordt gericht op de lange termijn, zijn betaalbaarheidseisen en duurzaamheidsnormen geen onneembare hordes. Een rationele investeerder vindt een consistente woonvraag immers aantrekkelijker dan onontkoombare kantoorleegstand.

Tijn Croon (adviseur bij Springco Urban Analytics), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden