Lezersbrief

'Maak van de Gooiseweg een stadsstraat met allure'

'De stad wordt onbetaalbaar', 'Er is geen plek meer voor middeninkomens in de stad'. Er is veel discussie en kritiek, maar nadenken over oplossingen en kansen gebeurt nog onvoldoende, schrijft Paroollezer Jerryt Krombeen.

'Op de Gooiseweg kun je verdichten op een plek waar een investering in ruimtelijke kwaliteit en diversiteit in woningaanbod hard nodig is.' Beeld Google Streetview
'Op de Gooiseweg kun je verdichten op een plek waar een investering in ruimtelijke kwaliteit en diversiteit in woningaanbod hard nodig is.'Beeld Google Streetview

Polders aan de rand van de stad volbouwen moeten we niet meer willen, dus lijkt verdichting in de bestaande stad het meest realistisch. Dat kan ook aangegrepen worden om de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit in bepaalde stadsdelen te verbeteren. Gebieden als de Bijlmer zijn weliswaar rijk aan groen, maar er zijn per inwoner de helft minder voorzieningen dan in de rest van de stad. Daarnaast ligt in de Bijlmer nog de oorspronkelijke (snel)wegenstructuur.

Deze verhoogde wegen bemoeilijken het ontstaan van winkels doordat er geen interactie kan plaatsvinden tussen de lager gelegen gebouwen en de drukke stadsroutes. Een uitgewerkte testcase voor de Bijlmer laat zien dat je met maatwerk een verdichting kan realiseren van ca. 33.000 woningen als je de Gooiseweg, die door het hart van de Bijlmer snijdt, dempt.

De demping van de Bijlmerdreef heeft al aangetoond dat het organiseren van bebouwing aan de weg levendigheid op straat, lokale winkels en ondernemerschap oplevert.

Op een afgewaardeerde snelweg kan een stadse allure ontstaan, plek voor ca. 73.000 nieuwe inwoners en een economische ader waar ook de huidige 86.000 inwoners op kunnen meeliften. Een stadsstraat met daaraan pleinen, bestaande parken, verschillende culturen en vooral een plek waar winkels en voorzieningen economisch levensvatbaar kunnen worden.

Op de Gooiseweg kun je verdichten op een plek waar een investering in ruimtelijke kwaliteit en diversiteit in woningaanbod hard nodig is.

Jerryt Krombeen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden