Lezersbrief

‘Maak niet dezelfde fout: red Hema niet met belastinggeld’

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Opnieuw dreigt belastinggeld te worden gebruikt om een nationaal icoon te redden. Na scheepsbouwer IHC en luchtvaartmaatschappij KLM redt de overheid nu mogelijk de in financieel zwaar weer verkerende winkelketen Hema. Het kabinet zou Hema willen redden, omdat het met 9500 werknemers in Nederland een grote werkgever is. Ook de leefbaarheid van de binnensteden speelt een rol.

Mocht de staatssteun doorgaan, dan is dat op zijn minst bedenkelijk. Allereerst omdat Hema al voor de coronacrisis met financiële problemen kampte. Zo gaat het warenhuis gebukt onder een schuldenlast van 750 miljoen euro, voortgekomen uit de overname van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital in 2007. Ook ondervindt de winkelketen al jarenlang stevige concurrentie van webwinkels als Bol.com en discounters als Action, die artikelen scherper prijzen.

Daarnaast behoort Hema niet eens tot de 50 grootste werkgevers van ons land en is het onzeker of met overheidssteun alle banen worden gered. Zo maakten bonden deze week bekend dat KLM in juli waarschijnlijk duizenden mensen (gedwongen) moet ontslaan.

Het voelt dan ook onrechtvaardig dat bedrijven als KLM, IHC en nu mogelijk Hema ruimhartige overheidssteun krijgen, terwijl veel mkb’ers, goed voor 70 procent van de Nederlandse werkgelegenheid, ook vrezen voor hun voortbestaan. Dit onderscheid doet denken aan de kredietcrisis van 2008, waarin enkel de grootste banken met belastinggeld werden gered, omdat zij too big to fail werden genoemd.

Twaalf jaar later redt het kabinet opnieuw grote bedrijven in moeilijkheden. Deze keer vooral vanwege het behoud van banen. Hema is echter geen grote werkgever en vreest faillissement vanwege wanbeleid in het verleden. Bovendien is een Hema-reddingsoperatie omwille van de leefbaarheid in de binnensteden onrechtvaardig tegenover winkelketens als Blokker en Intertoys. Ook zij verkeren in moeilijkheden, maar krijgen geen ruimhartige overheidssteun.

Het lijkt erop dat overheidssteun aan Hema dus vooral is gestoeld op sentiment. Een bedenkelijk uitgangspunt. Natuurlijk is het jammer als Hema failliet gaat; vanwege het gemis van de tompouce of de rookworst, maar bovenal vanwege het ontslag van alle werknemers. Daarom moet het kabinet, mocht het zover komen, het personeel steunen bij de zoektocht naar een nieuwe baan of bij omscholing naar een baan in de zorg of het onderwijs.

Maar maak niet dezelfde fout als in 2008, door het risico van een Hemareddingsoperatie neer te leggen bij de belastingbetaler en niet bij de ­aandeelhouder, de steenrijke ­zakenman Marcel Boekhoorn.

Maarten Visser, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden