Lezersbrief

‘Maak niemandsland Science Park ook aantrekkelijk voor de bewoners’

Science Park is overdag een levendige wijk, met universiteiten en bedrijven. Maar als daar de lichten doven wordt het een soort niemandsland, ook voor de bewoners zoals Zakaria Taouss. ‘Maak een centrale plek voor de buurt.’

Zakaria Taouss
De Universiteit van Amsterdam (UvA) is onder andere gevestigd op Science Park.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De Universiteit van Amsterdam (UvA) is onder andere gevestigd op Science Park.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Als mensen mij vragen waar ik woon in Amsterdam, dan roept Science Park vaak alleen maar meer vragen op. Dat daar genieën werken en studeren, dat weten de meesten. Maar dat er ook mensen wonen, is nieuw voor ze. Als Science Parker heb ik wel een idee waardoor dat komt. Want als de universiteit en de bedrijven ’s avonds de lichten doven, doen ze dat in wezen voor het hele park.

De bazen van dit stukje grond zijn de Universiteit van Amsterdam, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de gemeente Amsterdam. Zij hebben allemaal plannen met het gebied. Zo willen ze de A10 naar Science Park brengen, wat moet zorgen voor een stillere Middenweg en verbetering van de ov-verbindingen. Fijn voor de forenzen, maar een levendige wijk creëer je er niet mee.

Overdag heeft Science Park best wat te bieden. Voor een kopje koffie heb je twee cafés, er zijn een kleine supermarkt en een moestuin met een oogst waarvan je een heerlijke brandnetelsoep kunt maken. Maar de meeste sfeer komt van de dönerkraam, waar rond lunchtijd altijd een lange rij staat. In het sportcentrum vlakbij kun je de calorieën er weer lekker uit zweten. Of je loopt een rondje langs de twee enorme datacentra.

Maar ’s avonds, en in het weekend, verandert Science Park in een niemandsland. Het is er stil en pikdonker. Studenten gaan alleen de deur uit als het moet. De kans hier de Big Five te spotten lijkt vaak groter dan een ontmoeting met een mens.

En dus trek ik erop uit, maak ik de oversteek naar Watergraafsmeer, door de tunnel, onder het spoor door. Overal spinnenwebben, flikkerende lichten en auto’s en scooters die racen met geluidseffecten die de mannelijkheid strelen. Zo is in de tunnel onbedoeld snelwandelen de meest beoefende sport geworden.

Aan de drie bazen van Science Park: doe iets aan de leefbaarheid. Focus je niet alleen op de werkenden en studenten, maar wees er ook voor de bewoners en hun bezoekers. Vraag jonge kunstenaars het park op te vrolijken. Knap de tunnel op. Maak een centrale plek voor de buurt. Verwijder de hekken op het park en maak alles open. Genoeg ideeën, en de buurtbewoners hebben er nog veel meer. Kom bij ons langs en ervaar zelf hoe het is om hier te wonen.

Misschien hebben we geluk en is de dönerkraam open. Ik trakteer.

Zakaria Taouss, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden