Lezersbrief

'Maak Nederlands de voertaal in onderwijs'

In een lezersbrief aan Het Parool laat Mw. W. Stockmann zich uit over de afnemende waardering voor de Nederlandse taal.

Woordenboek Van DaleBeeld anp

Geen wonder dat het Nederlands onder druk staat als we dagelijks in de praktijk tonen dat onze eigen taal niet belangrijk is. Ik moet altijd denken aan de woorden van Willem Frederik Hermans, die zei: "Ik ken geen één volk dat zijn eigen taal zo minacht als het Nederlandse volk."

Een nicht van mij is benoemd als assistent-hoogleraar aan de Universiteit van Reykjavik, onder voorwaarde dat zij binnen twee jaar college kan geven in het IJslands. Zo niet, dan wordt het contract niet verlengd naar vijf jaar.

De spoedcursus IJslands wordt door de universiteit betaald. Dit gebeurt in een land met ongeveer 300.000 inwoners! Wij halen buitenlandse studenten binnen en ­verwachten niet dat zij zich verdiepen in onze taal, neen: we gaan over op het Engels.

De Noorse studenten geneeskunde die in de jaren zestig van de vorige eeuw naar de Universiteit van Amsterdam kwamen omdat in hun eigen land een numerus fixus was, leerden in een mum van tijd onze taal, zij moesten wel want alle colleges werden in het Nederlands gegeven.

Laten we dat nu weer gaan doen, zo remmen we de enorme toestroom van buitenlandse studenten af, jongeren die echt bij ons willen studeren, leren dan onze taal wel.

Maar wat doen wij echter: op lagere en middelbare scholen en universiteiten wordt steeds meer Engels ingevoerd (en dan vaak ook nog gebrekkig gesproken!). In onze grondwet zou verankerd moeten worden dat het Nederlands de taal is in het onderwijs en in alle informatie van overheidsinstanties.

Journalisten hebben in dit geval ook een grote verantwoordelijkheid: schrijf in zorgvuldig Nederlands en vlucht niet in termen als 'gecanceld' in plaats van afgelast of 'copycat' in plaats van na-aper.

Hoekschop en strafschop moeten wijken voor corner en penalty. Soms staan er hele zinnen in het Engels in de krant die niet eens meer vertaald worden in onze eigen taal.

Waarom kan men in een klein taalgebied als het Deense wel over een
'e-cykel' praten en maken wij er meteen een e-bike van in plaats van een e-fiets? Waarom staan er welkomstvlaggen en borden in Amstelveen met 'Welcome' erop: denkt men dat buitenlanders het woord welkom niet zullen begrijpen?

Waarom is er in een gemeente waar nog geen tien procent van de bevolking een andere taal dan het Nederlands spreekt opeens een 'dental clinic' verschenen?
Laat iedereen die de Nederlandse taal een warm hart toedraagt, hier maar eens over nadenken.

Mw. W. Stockmann, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden