Lezersbrief

‘Maak geen nieuw fietspad door het stilste stuk van het Vliegenbos’

Het huidige voorstel van D66 om dwars door het stilste deel van het Vliegenbos een van verlichting voorzien tweebaansfietspad aan te leggen, is geen goed plan, schrijft Paroollezer Ronald Hooft.

null Beeld Siebe Swart luchtfotografie
Beeld Siebe Swart luchtfotografie

Amsterdamse fietsers staan alom bekend om hun wellevendheid ten opzichte van andere weggebruikers, hun bescheidenheid als het gaat om het innemen van publieke ruimte en bijkans blinde getrouwheid aan verkeersregels.

Het is dus volkomen begrijpelijk dat stadsdeelbestuurder van Noord Saskia Groenewoud (D66) een wandelpad wil verbreden om fietsers ‘te gast’ ruim baan te geven in het Vliegenbos. Want drukker wordt het in het Vliegenbos. Veel drukker in ieder geval dan vroeger – in de tijd dat Albert Mol nog the only gay in the village was – toen het bos voornamelijk een ontmoetingsplek was voor thuis onbegrepen huisvaders.

Airbnb, corona, de toegenomen populariteit van Noord in het algemeen, het verlangen naar een stedelijk groen of waarschijnlijk een combinatie van al deze factoren dragen hieraan bij. Die druk zal in de komende jaren alleen nog maar toenemen. Dankzij het Oostveer en de halte Noorderpark ligt het bos ineens op wandelafstand van het centrum, de ontwikkelingen in het Hamerkwartier zijn niet tegen te houden en die geplande vaste oeververbinding zal er toch ooit wel komen.

Experimenten met shared space en auto’s te gast in de binnenstad pakken redelijk uit, hoewel je in zo’n 30 kilometerzone natuurlijk altijd nog Dave Roelvink met een familieverpakking partyballonnetjes en een volle tank distikstofmonoxide in de kofferbak van z’n geleende Lambo kunt tegenkomen.

Niets doen is voor het stadsdeel uiteraard geen optie. Maar het huidige voorstel om dwars door het stilste deel van het Vliegenbos een van verlichting voorzien tweebaansfietspad aan te leggen – voor dit zo ‘groene’ college – is natuurlijk onacceptabel: Bomen omhakken, paden verbreden en asfalteren, molletjes en egels doodsbenauwd, buizerds en uilen op de vlucht, wandelaars in het gedrang... u krijgt een beeld.

Terwijl er al een prima fietsroute loopt door het Vliegenbos, langs de camping en de het tuinencomplex Buitenzorg: een tochtje nauwelijks 500 meter langer dan het ‘Saskia Groenewoudpad’. Wie rustig peddelt, kan bovendien een minuut langer van het bos genieten.

Er is ruimte en plek zat in het Vliegenbos. Wandelend is iedereen er van harte welkom, Noorderlingen, binnenstadbewoners, toeristen en vooruit: zelfs Dave Roelvink.

Ronald Hooft, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden