Opinie

'Maak een groene allee van de grauwe stadsentree'

Het nieuwe college moet haast maken met een groenere Wibautstraat, Weesperstraat en Valkenburgerstraat, stelt Hans Vugts, ondernemer aan de Knowledge Mile.

Impressie van de Wibautstraat, gezien vanaf het Volkshotel Beeld Lars van den Brink
Impressie van de Wibautstraat, gezien vanaf het VolkshotelBeeld Lars van den Brink

Zoals vorige week in Het Parool was te lezen, wijst de Gezonde Stad Monitor uit dat Amsterdam meer groen nodig heeft om ­leefbaar te blijven. De uitslag van de gemeenteraadsverkie­zingen loog er ook niet om.

Amsterdammers willen meer aandacht voor duurzaamheid en groen in de stad. Wij, ondernemers langs de Knowledge Mile, een gebied dat zich uitstrekt van het ­Amstelplein tot de Stopera, onderschrijven dit en werken al aan vergroening.

Nu is het tijd voor de volgende stap.

De pijn die ontstaat door de huidige stedelijke inrichting en het mobiliteitssysteem wordt hard gevoeld aan de Wibautstraat, de Weesperstraat en de Valkenburgerstraat. Dit deel van de stad is nu nog ingericht als een doorgaande route dwars door de stad. Het gevolg daarvan: ongezonde lucht en een ruimtelijke kwaliteit, die hooguit matig is te noemen. Hier ligt een uitgelezen kans voor het nieuwe college om woorden om te zetten in ­daden door te zorgen voor grootschalige ­vergroening.

Bewoners, ondernemers en kennisinstellingen zien vergroening en het verbeteren van de luchtkwaliteit in dit gebied al jaren als de ­belangrijkste uitdaging, en zetten zich hier al voor in onder de noemer Knowledge Mile Park. Terwijl de auto nu nog de hoofdrol speelt, ­liggen andere functies in dit deel van de stad veel meer voor de hand.

Stevige inzet
Het gebied zit al een aantal jaren stevig in de lift en bedrijven hebben zich vorig jaar verenigd in een bedrijveninvesteringszone. Samen werken we aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Voor verdere vergroening is ook een stevige inzet van de gemeente nodig. Samen willen we ervoor zorgen dat dit een uniek en toekomstbestendig gebied wordt waar mensen graag wonen, werken en verblijven.

Dit gebied heeft de potentie om het langste en hoogste park van Amsterdam te worden. Een plek die verwelkomt en klimaatbestendig en gezond is. Daarmee voegen we waarde toe aan de stad en dat is winst voor de Amsterdammer.

De afgelopen jaren zijn al veel initiatieven ­ontplooid om op kleine schaal te beginnen met vergroening. De aanleg van postzegelparken, groene daken die water opslaan en voldoende variëteit aan boomsoorten zorgen voor verbetering. Zo ontstaan hier bijzondere verblijfsplekken. Bewoners en ondernemers in het gebied bruisen overigens met nog veel meer ideeën voor verdere vergroening.

Verschillende wetenschappelijke studies, ­onder meer van Wageningen Universiteit, ­tonen aan dat een investering in stadsgroen veel meer oplevert dan dat het kost.

Verzilveren
Slim ingerichte openbare ruimte met groen is precies wat de Amsterdammer nodig heeft. Het is tijd om de verstening langs de Wibautstraat, Weesperstraat en Valkenburgerstraat aan te pakken. Kleinschalige vergroening is een begin, een grootschalige groene transitie het doel.

Wij nodigen het toekomstige stadsbestuur uit om met ons deze kans te verzilveren. Ga de samenwerking met de lokale ondernemers, ­bewoners, hogescholen en De Gezonde Stad aan en investeer in Knowledge Mile Park. Omarm onze ambitie, zodat we in 2025, wanneer we het 750-jarige bestaan van onze mooie stad vieren, de grauwe entree hebben getransformeerd tot een groene allee. Een gebied waar wij gezond kunnen leven, leren en werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden