Opinie

'Maak de Keizersgracht een wandelpromenade'

In de plannen voor een autoluwe stad, kan het college veel meer ambitie tonen, stelt Rogier Noyon. 'Op een wandelboulevard komt de oude stad echt tot zijn recht.'

Rogier Noyon
Met een wandelpad is er 'eindelijk rust en ruimte om op je gemak naar de architectuur te kijken'. Beeld BADIN/Andrej Badin
Met een wandelpad is er 'eindelijk rust en ruimte om op je gemak naar de architectuur te kijken'.Beeld BADIN/Andrej Badin

Op 6 februari start de gemeente een serie gesprekken met ons, Amsterdammers, over de invulling van een belangrijke doelstelling van dit college: de autoluwe stad. Men wil 7000 tot 10.000 parkeerplaatsen opheffen.

Het ligt voor de hand dat dat vooral gebeurt waar veel verschillende verkeersdeelnemers elkaar in de weg zitten. Waar in smalle straten rijdende auto's, geparkeerde auto's, voetgangers, scooters en fietsers gebruik maken van de schaarse openbare ruimte, moeten keuzes worden gemaakt.

En die keuzes vallen dan vooral uit ten nadele van geparkeerde auto's. Zoals onlangs in West, waar besloten is om zestig parkeerplaatsen voor auto's om te zetten in fietsparkeerplaatsen. Een goed streven, lijkt me.

Iets bijzonders
Maar het zou mooi zijn als we er ook echt iets bijzonders aan zouden overhouden, iets wat Amsterdam nog niet heeft. Mijn idee is om de Keizersgracht om te toveren tot een wandelboulevard. Stel je voor: overal waar nu geparkeerde auto's schuin langs de walkant staan, wordt ruimte gemaakt voor een comfortabel voetpad, langs de volle lengte van de gracht, van Brouwersgracht tot Amstel.

Eindelijk rust en ruimte om op je gemak naar de architectuur te kijken. New York heeft de High Line; een ongehoord succes. Parijs heeft het wandelgebied langs de Seine. Waar blijft Amsterdam?

Vele toppertjes
De Keizersgracht telt vele toppertjes. Het Huis met de Hoofden, het Huis Marseille, de Groenlandse pakhuizen, de Groote Keijser, het Huis Saxenburg, Felix Meritis, Huis Van Loon ... Waar het natuurlijk om gaat, is het ensemble, de aaneenrijging van architectuur uit verschillende eeuwen.

Daar in de volle lengte langs te kunnen wandelen, dat moet een feest zijn. Waar kan dat in het centrum van Amsterdam? Overal is het te druk met mensen, te druk met verkeer, te druk met prikkels. Op deze wandelboulevard komt de oude stad echt tot zijn recht.

Waarom juist de Keizersgracht? Het is de mooiste gracht van allemaal: in de 17de eeuw aangelegd als woongracht, in de luwte van het stadsgewoel. Het is ook een gracht die wat verder weg ligt van de allergrootste drukte in de binnenstad. Singel of Herengracht liggen daar te dicht bij.

We willen immers een rustpunt creëren! Daar komt bij dat de Keizersgracht er niet goed bij ligt. Overal amsterdammertjes en lelijke betonklinkers, Ongetwijfeld staat de Keizersgracht op de nominatie om de komende tijd herbestraat of te worden geherprofileerd. Grijp die werkzaamheden aan om eens iets heel anders te doen: een promenade.

Rogier Noyon Winkelier. Beeld Bram Budel
Rogier Noyon Winkelier.Beeld Bram Budel

Rogier Noyon Winkelier, voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Dit ­artikel schreef hij op persoonlijke titel.

Hoe ambitieus dit plan ook lijkt, we moeten het wel in proportie zien. Van Brouwersgracht naar Amstel gaat het om 438 parkeerplaatsen, aan de even kant. Vergeleken met de streef­getallen van het college is dat niet zo'n geweldig groot aantal.

Stukje bij stukje
Bovendien kun je het gefaseerd aanpakken: die stukken gracht die toch al aan de beurt zijn voor herbestrating, neem je eerst. Waar walkanten moeten worden hersteld, leg je meteen een stukje promenade aan.

Het gaat er niet om het rijdende (auto)verkeer te weren. De kracht van auto's is de aan- en afvoer van mensen en goederen. Daar heeft de stad voordeel bij. De zwakte is dat ze erg veel plaats innemen. Veel auto's, ook van bewoners, staan daar maar te staan en worden weinig gebruikt.

Kan dit plan op weerstand rekenen? Ja, zeker wel. Parkeerplaatsen opheffen blijft een gevoelig punt. En hoe voorkomen we dat het in plaats van een parkeerplaats een fietsenstalling wordt? Kunnen we verhinderen dat de horeca er bezit van neemt? Hoe voorkomen we dat het een hangplek wordt? En heeft de stad wel behoefte aan weer een attractie erbij?

Genoeg punten om rekening mee te houden. Maar laten we niet met de bezwaren beginnen, dan wordt het nooit wat. En laten we er een paar jaar de tijd voor nemen. Als Amsterdam in 2025 zijn 750ste verjaardag viert ligt die er dan: de promenade Keizersgracht!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden