Han Lips

Louis Interruptus: de enige smet op een klassieke Zomergasten

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Louis van Gaal.

Zomergasten Beeld NPO 2
ZomergastenBeeld NPO 2

Janine Abbring was zo nerveus voor Zomergasten met Louis van Gaal dat ze zich extra goed had voorbereid.

Té goed: als een overijverige stagiair interrumpeerde ze - in haar grasgroene jurk - Van Gaal voortdurend om hem en de kijkers vooral te laten weten hoe goed ze het dossier-Van Gaal had doorgeploegd.

Vertelde Van Gaal over de dood van zijn vrouw Fernanda, dan wist Abbring te melden dat die toen 39 was en hoe oud hun dochters toen waren. Overbodig en irritant.

Het gesprek ging al snel de diepte in, met de dood van zijn vader op jonge leeftijd. Abbring schrok er zelf van: "Dit wordt wel een zwaar gesprek." Terechte reactie van Van Gaal: "Jíj vraagt ernaar."

Voor iemand die niet bekend staat om zijn geduld met de media vond Lips het een prestatie dat Van Gaal pas na dik twee uur zei: "Dat probeer ik je te vertellen, maar je interrumpeert me nu twee keer."

Abbring riposteerde licht wanhopig: "Ik wil je laten versnellen." Van Gaal, scherp: "Ik kan niet versnellen, want ik moet je alles vertellen."

En even later: "Je moet nu luisteren, want anders kan ik niet zeggen hoe het in elkaar zit." Pats!

Dat Abbring zich steeds bezondigde aan een Louis Interruptus was de enige smet op een klassieke Zomergasten-aflevering: met een bijna chronologische opbouw vol televisieherinneringen van een gast die vaak belerend, maar ook charmant ('Ik heb een zwak voor brunettes zoals jij') of ontroerd in drie uur meer over zichzelf prijsgaf dan in de afgelopen drie decennia.

Ook de slotopmerking van Van Gaal, nadat hij drie uur aan het woord was geweest, was goud: "Jammer dat ik niet meer mag vertellen."

Puntje-van-je-stoel-tv, en verplichte lesstof voor de scholen voor journalistiek.

Reageren? hanlips@parool.nl

Han Lips over de eerste Zomergast: O o o, wat had Janine Abbring het moeilijk met Romana Vrede

Zomergast Van Gaal goed voor 777.000 kijkers

Zomergasten met Louis van Gaal is zondagavond gevolgd door 777.000 mensen. De voetbalcoach trok ruim twee keer zoveel kijkers als de eerste gast, actrice Romana Vrede (352.000).

De 66-jarige Van Gaal liet in het programma op NPO 2 weten dat het "voor 90 procent zeker" is dat hij stopt als coach. "Maar ik kan nog niet helemaal zeggen dat ik met pensioen ben," hield hij een slag om de arm.

In de Dag Top 25 van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) staat Zomergasten op de vierde plaats, na het Journaal van 20.00 uur, de WK-finale waarin de hockeyvrouwen voor de elfde keer de titel wonnen en Studio Sport, alle drie te zien op NPO 1.

De komende zondagen ontvangt presentatrice Janine Abbring nog vier gasten: internetpionier Marleen Stikker, schrijver Pieter Waterdrinker, minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes en psychotherapeut Esther Perel.

Onderaan in de daglijst, op de 25e plaats, staat met 201.000 kijkers het verslag van de Canal Pride op NPO 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden