Lezersbrief

‘Lokale klimaatstrijd, zoals om de Lutkemeerpolder, verdient meer steun’

De lokale strijd tegen klimaatverandering is onze échte strijd, stelt Paroollezer Roelant Stegmann.

Het Parool
Wereldwijd trokken mensen vorige week de straten op tegen klimaatverandering, ook in Amsterdam. Beeld Maarten Brante
Wereldwijd trokken mensen vorige week de straten op tegen klimaatverandering, ook in Amsterdam.Beeld Maarten Brante

Vrijdag liepen er honderden ‘klimaatstakers’ door ­Amsterdam en morgen loop ik met duizenden door Den Haag. Rondom de VN-top is er weer volop aandacht voor het klimaat, ook in deze krant. De speech van Greta Grunberg werd wild gedeeld onder mijn vrienden en de politici die ik volg. En terecht – ‘How ­dare you turn to my generation for ­hope’ is een fantastische vraag door haar impliciete kritiek.

Deze demonstraties en media-aandacht staan in schril contrast met ­vorige week. Toen stond ik met zeventig anderen voor de Stopera, ­demonstrerend voor het behoud van een laatste stukje natuur in Amsterdam. Als ik vrijdag langs het Malieveld loop zal deze vraag nog door mijn hoofd malen: waarom vechten we meer voor verder weg?

De Lutkemeerpolder lijkt op papier juist datgene waar iedereen voor wil vechten. 42 hectare aan landbouwgrond ín de stad Amsterdam. Het tikt tegen alle boxjes: ‘biodiversiteit’, ‘lokale en biologische landbouw’, ‘zelfvoorzienende voedselstrategie’ en überhaupt een laatste stuk groen voor onze stad.

Toch delen we liever Greta’s speech in New York, praten we liever met collega’s over het in brand staan van de Amazone en gaan we het liefst de straat op voor een wereldwijde mars. Maken we wel de goede afweging? We hebben maar weinig invloed op de globale klimaataanpak met zijn grote effecten, terwijl we het kleine effect van het lokale klimaatactivisme sterk kunnen beïnvloeden. Waarom?

Als ik uit eigen ervaring mag spreken: de lokale strijd is veel lastiger. Je ziet lege pleinen met een handvol demonstranten. Je hoort nota bene de wethouder Duurzaamheid, Marieke van Doorninck, zeggen dat ‘we het niet meer kunnen veranderen’. Je ziet, en dat maakt het zo lastig, dagelijks hoe je de strijd nog niet hebt gewonnen.

Maar die lokale strijd is juist de échte strijd. We sturen de VN niet bij, we gaan zelf de branden in Brazilië niet stoppen, maar we kunnen wel de gemeente Amsterdam overtuigen dat het nu weleens tijd is. Dat we niet alleen de bijen moeten gaan tellen, niet alleen vanaf 2030 de auto’s moeten verbannen, maar vandaag de Lutkemeerpolder moeten behouden.

Let’s dare. Durf te geloven dat onze impact eerst hier is. Durf het aan om onze eigen politici om verandering te vragen.

Roelant Stegmann, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden