Erik Voermans. Beeld Linda Stulic
Erik Voermans.Beeld Linda Stulic

Lili Boulangers laatste stuk is donker, diep verdrietig en bij vlagen behoorlijk dissonant

PlusEerste hulp bij klassieke muziek

Erik Voermans

D ’un soir triste (1918) was het laatste stuk dat de Franse componist Lili Boulanger tijdens haar veel te korte leven eigenhandig schreef. Dat wil zeggen, ze componeerde daarna nog een stuk, Pie Jesu, maar was inmiddels zo verzwakt dat ze de muziek vanaf haar sterfbed moest dicteren aan Nadia, haar zes jaar oudere zus.

Nadia zou zeer grote faam krijgen als com­positiedocente in Parijs, waar ze veel studenten kneedde die later wereldberoemd zouden worden, van Aaron Copland, Leonard Bernstein en Darius Milhaud tot Philip Glass, Astor Piazzolla en Quincy Jones. Zelf componeren deed ze na de dood van Lili niet of nauwelijks meer. Ze besefte dat ze volledig verbleekte in haar aanschijn en deed er alles aan de naam van haar zus te laten voortbestaan. Nadia overleefde Lili 61 jaar. Ze overleed in 1979 op haar 92ste en werd op het Cimetière de Montmartre bijgezet in het graf van zus. Eindelijk weer samen.

Dat Lili al op haar 24ste overleed, was een drama, maar haar dood kwam niet onverwacht. Ze had vanaf haar prille jeugd al een kwetsbare gezondheid, te wijten aan een longontsteking op haar tweede.

Lili schreef geschiedenis door in 1913 als ­eerste vrouw de Prix de Rome te winnen, de belangrijkste prijs die Frankrijk te vergeven had aan jonge, veelbelovende kunstenaars. Nadia kwam in 1908 niet verder dan de tweede plek, met een knarsentandende Camille Saint-Saëns in de jury, die hiervoor strafregels verdient.

De muziek van D’un soir triste, en zeker de versie voor orkest, is donker, diep verdrietig en bij vlagen behoorlijk dissonant, wat je doet afvragen hoe Lili zich verder zou hebben ontwikkeld.

Ze was een tijdlang volledig buiten beeld, maar door de veranderende tijden komt er een wedergeboorte op gang. Nadia zou het hebben toegejuicht.

Erik Voermans

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canellakis, m.m.v. Julie Boulianne (mezzosopraan), met D’un soir triste van Lili Boulanger, Les nuits d’été van Berlioz en Le poème de l’extase van Skrjabin, zondag 20/2 in het Concertgebouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden