Lezersbrieven

Lezers over 'zakenprins' Bernhard: 'Het heeft weinig met buy-to-let te maken'

Lezers reageren op de onthullingen van Het Parool over prins Bernhard, die met 349 adressen een van de grootste vastgoedbonzen in Amsterdam blijkt te zijn.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Paleis op de Dam

Na de napoleontische periode van chaos en terreur snakte het Nederlandse volk naar stabiliteit. Om het nieuwbakken koningshuis symbolisch te schragen, werd het raadhuis op de Dam als paleis aan Willem I ter beschikking gesteld. Pas in 1935 werd het eigendom van het stadhuis van de gemeente overgedragen aan de staat, voor 10 miljoen gulden.

De generositeit van de Amsterdammers om de Oranjes ruim een eeuw lang het stadhuis op de Dam gratis als paleis in bruikleen te geven, komt in een bijzonder daglicht te staan nu blijkt dat een van de Oranjetelgen een ware woningspeculatiegolf in gang heeft gezet.

Dat is niet echt chic en het geeft aanleiding om na twee eeuwen van paleisgebruik herstel van de stadhuisfunctie voor Amsterdam na te gaan streven.

Rene Strijland, stedenbouwkundige

Teleurgesteld

Elk weekend lees ik met genoegen Het Parool. Tot ik afgelopen weekend in de zaterdageditie het artikel las over Prins Bernhard jr. Ik accepteer dat de media vol zitten met sensatiebelust en suggestief non-nieuws; niets menselijks is ons vreemd.

Maar dat een dergelijk artikel staat in Het Parool, een krant die ik hoog heb zitten, stemt mij droevig.

Ik ben niet boos maar teleurgesteld dat de redactie van deze kwaliteitskrant zwicht voor de verleiding om twee pagina's en een halve voorpagina te wijden aan zoiets spekkigs als 'de prins en zijn imperium'.

Waarschijnlijk om de oplage eenmalig te vergroten; ik denk namelijk dat de gemiddelde Parool-lezer hier echt niet op zit te wachten.

Roel van Rijsewijk, Amsterdam

undefined

Meer aanbod

Drie weken achter elkaar heeft Het Parool elk weekend een groot artikel over buy-to-let in Amsterdam. Uiteindelijk blijkt het vooral te gaan over een prins die veel huur vraagt en aan woningdelers verhuurt. Dat is misschien pikant, maar heeft weinig met buy-to-let te maken.

Buy-to-let is het fenomeen waarbij een woning wordt gekocht van de eigenaar-bewoner om deze vervolgens te gaan verhuren. Of de eigenaar­-bewoner verkoopt zijn of haar ­woning niet, maar gaat 'm verhuren.

Het effect van meer buy-to-let: meer druk op de koopmarkt. Maar ook: meer aanbod in de huurmarkt. Niet per se slecht dus.

Chris van Groenigen, Amsterdam

Lees ook: Kamervragen over woningpraktijken prins Bernhard en 'Zakenprins' Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden