Lezers over de drukke stad: 'Amsterdam is een groot, overvol dorp'

De drukte, het toerisme, de burgemeester die onderkent hoezeer de rek eruit is bij de binnenstadbewoners - de mailbox van Het Hoogste Woord loopt vol. Paroollezers reageren met hun ervaringen en ideeën.

C.N. RutzRonald AndersonBart NooijErik Bouwer en Aart Stijntjes en Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede
De Prins Hendrikkade, op een woensdag Beeld Marc Driessen
De Prins Hendrikkade, op een woensdagBeeld Marc Driessen

Bergen vuilniszakken

Te druk, te vies, te weinig profijt van al die toeristen. Ik lees de laatste weken niet anders in Het Parool. Een paar kanttekeningen: druk is niet erg, maar bierfietsen en groepen van tachtig die zich verdringen op de Dam - als die tenminste niet vol staat met fietsen (kijk maar eens op zaterdagmiddag), met die drie afschuwelijke shoarmatentjes, dat is erg. Dan die rotfietsers die op stoepen rijden, schijt hebben aan rood licht en luid bellend vriend en vijand (in hun optiek: de toeristen die niet beter weten) de stuipen op het lijf jagen.

Twee jaar geleden heb ik stadsdeel Centrum een brief geschreven met de vraag waarom er niet 's morgens om zes uur werd schoongemaakt en de vuilniszakken opgehaald, net als in andere grote steden.

Voordeel is dat er dan geen verkeer is en het schoonmaken dan sneller gaat en je niet soms tot elf uur tegen bergen vuilniszakken aan hoeft te kijken, al dan niet opengescheurd door vossen of andere hongerige dieren. Niet goed voor ons imago.

Waar is de tijd gebleven dat er 's avonds nog een rondje werd gereden om vuil op te halen? Als ik me goed herinner werd dat gefinancierd door de bazen in de rosse buurt. Dat hielp wel. Antwoord dat ik kreeg: we kunnen het werk niet aan en zijn genoodzaakt te bezuinigen op het schoonhouden van de stad; en die shoarma/hotdogtentjes zijn volgend jaar weg.

U ziet zelf dat die tentjes nog steeds ons nationale plein ontsieren. Ook zag ik opeens 'hanging baskets' op sommige bruggen. Dat kan dan wel! Wie onderhoudt die dingen? Er moeten dan toch ook mensen voor worden betaald? Dat geld had naar de schoonmakers van de binnenstad gekund, toch?

We hoeven geen Singapore te worden met boetes op het weggooien van propjes of het uitspugen van kauwgom, maar een extra rondje vuil ophalen, zou dat niet opgenomen kunnen worden op de begroting van de stad?

Natuurlijk hebben we wel profijt van die toeristen; het is van alle tijden dat veel mensen die een goed lopende zaak hebben buiten Amsterdam wonen. Maar goede restaurant(jes) en cafés leveren werkgelegenheid, leuke winkels zorgen voor meer omzet, de musea en andere bezienswaardigheden bedienen al die toeristen die heus niet alleen voor de cultuur, maar ook voor de gezelligheid naar de stad komen. De binnenstad is niet alleen van de bewoners ervan. Die is van iedereen.

C.N. Rutz, Amsterdam

Goedkope tickets

Laten we de hypocrisie over de drukte in Amsterdam eens relativeren. Het begon met de zeer goedkope vliegtickets. Helaas is dat niet meer terug te draaien, want velen maken daar gebruik van. Ook Amsterdammers (?) uit het centrum.

Of zijn zij geen toeristen in het buitenland? Lopen zij niet op de Ramblas, bezoeken zij niet Père-Lachaise, boeken zij niet een Airbnb, gaan ze alleen naar de buitenwijken en bezoeken ze niet het MoMa?

Ronald Anderson, Amsterdam

Luxeprobleem

Tot voor kort werden bewoners die zich kritisch uitlieten over de uitwassen van het groeiend toerisme in Amsterdam nog afgeserveerd als querulanten, nu lijkt het tij plotseling te keren. Politici rollen nu over elkaar heen om te verklaren dat het met de drukte in de stad de verkeerde kant is uitgegaan. Zelfs onze burgemeester spreekt nu hardop zijn zorgen uit.

Dit is dezelfde man die in zijn nieuwjaarstoespraak van 2015 nog trots meldde dat Amsterdam de vierde meest aantrekkelijke vestigingsstad van de wereld was. Hij erkende wel dat er een probleem was, maar hij noemde dat letterlijk een luxeprobleem. Hij had het zelfs over de vele voordelen van de drukte in Amsterdam, zoals het trekken van evenementen van wereldniveau.

Het groeiend toerisme en de toenemende drukte zijn geen natuurverschijnselen, maar de consequenties van een bewuste politieke keuze. Al jarenlang worden er kapitalen uitgetrokken om de stad internationaal te promoten en nu komt blijkbaar het inzicht dat dit iets te goed is gelukt en wordt er naarstig gezocht naar oplossingen.

Zelfs de burgemeester geeft toe dat dit niet makkelijk is. Naar mijn idee zal dat zeker niet lukken zolang dit liberale stadsbestuur blijft kiezen voor economie boven leefbaarheid van bewoners.

Een groot, overvol dorp als Amsterdam moet er helemaal niet naar streven op een internationale vierde plaats van wereldsteden te staan. Het moet vooral beleid voeren om een veilige, leef­bare plek voor bewoners te zijn, dan zijn we al een belangrijke stap verder.

Bart Nooij, Amsterdam

Sterkte, Van der Laan

Het college negeerde klachten, klagers waren zeurpieten. Marja Ruigrok (VVD) stelde klagers in voorjaar 2015 gerust: Amsterdam zou geen Venetië worden. Ondertussen zette ze in op zaken als freezones en blurring: resultaat nul. Laurens Ivens (SP) sloot een pact met de Airbnb-duivel (nu zit hij er mee in zijn maag), Abdeluheb Choho (D66) betitelde alle onrust over toenemende drukte als perceptie en durft niets meer te zeggen.

Kajsa Ollongren (D66) werd overruled door Eberhard van der Laan; Simone Kukenheim werd gepiepeld door haar eigen fractievoorzitter. Die ingreep van Eberhard van der Laan laat zien hoe arrogant en overmoedig D66 de afgelopen twee jaar is geweest door alleen maar in te zetten op groei. Zonder daarbij te kijken naar wat de capaciteit is, wat de grenzen zijn, hoe je de groei in de stad verantwoord opvangt.

Voorstellen van PvdA en GroenLinks, gericht op het afremmen van de groei, werden systematisch afgeserveerd door de SP. De VVD heeft het liberalisme in onze stad ingeruild voor libertarisme, maar ik vrees dat de meeste VVD'ers het verschil niet eens weten.

Inmiddels hoor je Choho, Ruigrok en zelfs Jan Paternotte een stuk minder heftig blaten over het laat-maar-waaienbeleid. Je hoort ze bijna denken: 'O ja, wij hebben een mandaat gekregen van de burger, die houdt ons blijkbaar toch echt in de gaten.'

Inderdaad, en nu is het tijd om door te pakken en het ingezette beleid om te buigen. Ga eerst maar eens kijken of je de bestaande chaos, grotendeels het resultaat van je eigen beleid, kunt oplossen. Let wel, het is niet alleen vies, er is ook schade aan de stad aangericht.

Ik noem zo maar wat dingen: Theater De Engelenbak, ratten in de stad, winkeltjes die het afleggen tegen vastgoedboeven, vieze straten, de uitverkoop van het 1012-gebied, gebrek aan handhaving, opkomende overlast van drugsdealers, slapeloze bewoners in het centrum. Daarna, als je op verantwoorde wijze met groei in deze stad kunt omgaan, mogen de teugels weer wat gevierd worden.

Wanneer het college de signalen van burgers, de gemeenteraad, de burgemeester, de ombudsman, commissie Brenninkmeijer, de media en allerlei experts niet weet om te zetten in ander beleid, zit er maar een ding op. Met zijn allen naar de Stopera. Tot die tijd wens ik de raad en Van der Laan veel sterkte met dit inmiddels volkomen door de mand gevallen pretparkteam.

Erik Bouwer, Amsterdam

Cursussen

In Het Parool van zaterdag lees ik dat het vooral op de Wallen zo'n bende is, dat de gemeente gedragswetenschappers gaat inschakelen. Zij weten immers hoe agressief gedrag het beste kan worden aangepakt. Neem aan dat dit weer veel tijd en geld gaat kosten. Cursussen gedragspsychologie aan burgemeesters, lees ik. Zitten ze hier echt op te wachten?

Met gezond verstand en de nodige volmachten kunnen de verantwoordelijken volgens mij de problemen uitstekend te lijf. Geen agenten en handhavers inschakelen die bang uitgevallen zijn. Een kwestie van goed selecteren.

Immers, er moet in veel gevallen direct opgetreden worden en dat vraagt moed. Als het optreden juridische consequenties heeft, dan zien we dat later wel. De betrokken functionarissen moeten onverschrokken zijn en wegkijken is er niet bij.

Rondwandelen en alles in de gaten houden... Ik geloof er niet in. Een aantal van die zogenaamde toeristen, en niet te vergeten de baldadige
jongeren uit onze hoofdstad, hebben schijt aan die 'geüniformeerde
losers'. En zeker als het donker is en de drank het gezonde verstand op een heel laag pitje heeft gezet, moet je als ordehandhaver van goeden huize komen om alles op een ordentelijke manier af te wikkelen.

Uiteraard moeten er naast aangepaste stadsverlichting op de risicovolle plaatsen, goede openbare toiletten zijn, die regelmatig worden schoongespoten.

Ook speciale plaatsen waar de dronkenlappen uitbundig kunnen kotsen zijn wellicht geen luxe. Ik geloof steeds meer in een pragmatische aanpak van de problemen. Het is algemeen bekend, dat vuil vuil aantrekt. Vooral 's avonds zal een aanzienlijk aantal reinigers moeten worden ingezet om de smeerboel af te voeren.

Wellicht zal dit er uiteindelijk toe leiden dat met een kleinere bezetting kan worden volstaan. Ik ga er maar van uit dat er voldoende afvalbakken staan. Ook zullen onverlaten veel meer op hun gedrag moeten worden aangesproken. Ook wij burgers zijn overigens meesters in het wegkijken. Jan Schaefer zou zeggen: "Met gelul komen we niet verder."

Aart Stijntjes, Diemen

Kwart over twaalf

Onze mooie stad verslonst op een ongelofelijk snelle manier. Vandaar de volgende suggesties:

- De woonboten aanpakken die volstrekt illegaal ruimte op de kade innemen met bankjes, planten, vuilnis en wat al niet. Opruimen en leegmaken.

- Controle op de talrijke invalidenplekken die vaak leegstaan en waarvan de gebruiker vaak niet ziek is of slechts tijdelijk deze plek nodig had.

- Betere indeling van de ruimte langs de gracht voor laden en lossen, invalidenplekken en parkeren.

- Het eindelijk weghalen van amsterdammertjes.

- Vuilnisbakken vaker leegmaken of geheel weghalen.

- Controle en strengere straffen voor mensen die vuilnis op straat gooien.

- Mensen ertoe bewegen hun eigen stoep schoon te maken, zodat iedereen meehelpt om de eigen buurt schoon te houden.

- De auto weren uit de smalle winkelstraatjes, maar zeker niet uit de stad. Dit geeft alleen maar meer rijbewegingen, opstoppingen en files.

- De bezoekers van de stad de gelegenheid geven hun auto buiten de ring te parkeren en alleen de stads­bewoners te laten parkeren langs de grachten.

- De fietsers opvoeden en veel meer handhaven door de politie. Wangedrag door fietsers eindelijk aanpakken!

- Zorgen voor ondergrondse garages en fietsenkelders, zodat het vele blik uit het zicht blijft.

- Heel erg belangrijk: politie duidelijk zichtbaar op straat aanwezig laten zijn en niet een beetje rondrijden in auto's, maar lopend of op de fiets.

Het is niet vijf voor twaalf, zoals burgemeester Van der Laan zegt, maar het is al lang kwart over twaalf!

Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden