Lezersbrieven

Lezers aan Eberhard van der Laan: 'Ik ben trots op u'

Hij is een bruggenbouwer, een verbinder, niet de eerste de beste en de enige echte meester van Amsterdam. Lezers van Het Parool nemen met warme woorden afscheid van burgemeester Eberhard van der Laan.

Het Parool
De zieke burgemeester Van der Laan legt zijn ambtsketen neer, tot verdriet van veel Amsterdammers. Beeld Lex van Lieshout/ANP
De zieke burgemeester Van der Laan legt zijn ambtsketen neer, tot verdriet van veel Amsterdammers.Beeld Lex van Lieshout/ANP

Bruggenbouwer

Beste burgemeester, ook als niet-Amsterdammer (geboren in 010) ben ik trots op u. Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen. Wat zou u ervan vinden als we de Schellingwouderbrug of de Coentunnel naar u vernoemen? De Burgemeester Van der Laantunnel of De Burgemeester Van der Laanbrug.

Hoe zouden we het vinden als we elke dag als we door de naar u genoemde brug of tunnel rijden even aan u kunnen denken. Mooier kan toch niet, meneer Van der Laan, bruggenbouwer en verbinder van alle Amsterdammers.

Zeg alstublieft ja, burgemeester Van der Laan, dan hoeven we misschien niet zo lang te wachten als bij die andere Amsterdammer (Johan Cruijff). Moge u nog lang bij ons blijven. Mag ik alle Nederlanders vragen dit initiatief te delen.

Guus J.Baks, Abcoude

Niet de eerste de beste

Zeer geachte burgervader, het is zover. U gaat zich richten op uw gezin. Geniet van elke dag die u nog gegeven is. De redactie van Het Parool en vele lezers, en zij niet alleen, zullen u de hemel in prijzen. Ik heb er vertrouwen in dat, als er een hemel is, u er welkom bent.

Jaren geleden heb ik eens een gedichtje (rijmpje mag ook) gemaakt over een collega van u. In een opwelling besloot ik het gedichtje aan de redactie van Het Parool te zenden. Ze hebben ooit gezegd, dat gedichten (is het wel een gedicht?) niet worden geplaatst, maar wellicht strijken ze in deze bijzondere situatie met de hand over het hart.

U bent tenslotte niet de eerste de beste. Als u, al lezend, even glimlacht ben ik al tevreden.

Bedankt voor al uw inzet en nogmaals: pluk de dag.

Ballonnetje
De burgemeester liet een ballonnetje op.
De raadsleden dachten: 't Is feest!
Na veel discussie begrepen ze het.
Hij was pas op cursus geweest.
Hij had het verkeerd begrepen.
Hij had het niet goed verstaan.
Men besloot toen bij acclamatie
om gewoon maar weer verder te gaan.

Aart Stijntjes, Diemen

Straatvechten, verbinden en liefde

Waarom ik Eberhard van der Laan ga missen? Dat heeft te maken met de duidelijke taal die hij sprak, de daadkracht die hij uitstraalde bij de aanpak van de draaideurcriminelen en zijn Top 600 lijst en zijn vermogen om grote groepen aan zich te binden.

Maar ook met beelden. Want hij was als minister onder Balkenende de enige die Wilders verbaal de baas was en wees Ajax supporters die hem uitfloten op het kampioensbordes er fijntjes op dat zij nog in de luiers lagen ten tijde van het grote Ajax onder Cruijff. Die mooie mix van straatvechten, verbinden en liefde voor de stad maakt hem zo'n geliefde burgemeester.

Bas Overmars, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden