Opinie

‘Lever maatwerk, geef de terrasboot van café P96 een vergunning’

De terrasboot van café P96 mag niet dicht, betogen Bas van der Sande en Guido Frankfurther. Zij steunen het café, dat dinsdag bijna 7000 handtekeningen voor zijn behoud aan de gemeente overhandigt.

 De terrasboot van café P96 op de Prinsengracht wordt met sluiting bedreigd. Beeld Jean-Pierre Jans
De terrasboot van café P96 op de Prinsengracht wordt met sluiting bedreigd.Beeld Jean-Pierre Jans

Sinds de invoering van stadsdeel Centrum in 2002 zijn er nog nooit zoveel handtekeningen ingezameld voor een lokale actie. Zo’n 4000 personen zetten online hun krabbel, de overige handtekeningen kwamen via papier binnen. Het zijn ruim meer handtekeningen dan het aantal voor- én tegenstanders van het opengraven van de Elandsgracht of de Westerstraat in de Jordaan in 2004. Het onderwerp, de terrasboot van café P96, beroert de inwoners van de Jordaan en daarbuiten kennelijk zeer. Zo ook ons.

In 2011 kwam er een nieuwe Horecanota voor de binnenstad en nam de toenmalige stadsdeelraad, op initiatief van D66, VVD en de PvdA, een voorstel over om voortaan waar mogelijk en nodig ‘maatwerk’ toe te passen.

In 85 à 90 procent van de gevallen zou gewerkt worden met de algemeen geldende richtlijnen, in 10 à 15 procent zou plaats moeten zijn voor maatwerk.

Gegronde redenen daarvoor zijn bijvoorbeeld de ligging van een café en draagvlak onder de bevolking. In de Horecanota van 2015 is dit herbevestigd en met deze versie wordt nog steeds gewerkt. Volgens ons is de terrasboot een typisch geval voor maatwerk.

Wij vinden dit niet alleen omdat het terras al sinds 1983 in gebruik is – lang voordat de gemeenteraad in de jaren negentig besloot dat ‘niet-watergebonden functies’ niet meer welkom waren op het water –, maar ook omdat de kans op precedentwerking nul is. Er is geen andere terrasboot in de binnenstad te vinden (de tijdelijke coronaterrassen daargelaten).

De Jaren en ’t Smalle

Wel is er een aantal vergunde terrassen op ­steigers, waarvan die van Café De Jaren en Café ’t Smalle als laatste in 2011 een vergunning kregen tijdens de besluitvorming over de genoemde Horecanota. Hier werd maatwerk toegepast voor de enige twee nog niet vergunde terrassen op een steiger, wat inging tegen het eerder genoemde gemeentelijke waterbeleid, omdat de meerwaarde van deze terrassen werd gezien.

Het terras van P96 heeft als geen ander een sociaal-maatschappelijke functie. Een aanzienlijk deel van de ondertekenaars woont in de Jordaan. Zij kunnen het terras ook gebruiken om af te spreken, hun lunch te gebruiken of een verjaardagspartijtje te houden, zonder iets bij het café te bestellen. In feite een stukje open­bare ruimte in een dichtbebouwde wijk waar dit geen overbodige luxe is.

Mede daarom kreeg het café al steun van Stadsdorp Noord-Jordaan en Cliëntenbelang Amsterdam, welke stichting opkomt voor mindervaliden. Er zijn in de binnenstad immers weinig terrassen waar rolstoelers zo makkelijk aan of op het water kunnen komen. De terrassen op de smalle, schuine brughoofden zijn daarbij een riskante onderneming.

Drukte spreiden

De terrasboot kan het centrum ook de komende jaren een dienst bewijzen. Stadssocioloog Leon Deben (PvdA) wees begin deze eeuw al op het nut van het creëren van meer openbare ruimte om de drukte te spreiden. Een terras dat geen beslag legt op trottoir, parkeerplaatsen of brughoofden draagt daartoe bij. In dezelfde gedachtelijn pleitte Bruno van Moerkerken (D66) met succes voor het heropenen van enkele stegen in het oude stadshart.

Natuurlijk zijn wij niet doof voor de klachten van geluidsoverlast die de gemeente over het café heeft ontvangen. Maar het aantal van 45 in vier jaar tijd, waarvan 39 van één klager, die daar enkele jaren geleden is komen wonen, plaatst dit wel in een ander perspectief.

De maatwerkformule moet worden toegepast, net zoals bij enkele andere cafés. Het café verdient na 37 jaar eindelijk, na het maken van de nodige afspraken, zijn vergunning. De nieuwe Horecanota 2020 biedt daarvoor een uitgelezen kans.

Bas van der Sande, lid van stadsdeel­commissie Centrum namens de VVD. Beeld -
Bas van der Sande, lid van stadsdeel­commissie Centrum namens de VVD.Beeld -
Guido Frankfurther, oud-bestuurder stadsdeel Centrum voor D66. Beeld -
Guido Frankfurther, oud-bestuurder stadsdeel Centrum voor D66.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden