Opinie

'Leven er alleen moslims in Amsterdam, burgemeester?'

Met argusogen volgde Münire Manisa het eerste halfjaar van burgemeester Femke Halsema. Ze ziet eenzijdigheid: zeven ideeën over moslims, vier over andere onderwerpen.

Burgemeester Halsema moest in november de gemeenteraad uitleggen wat ze had bedoeld met haar uitspraken over handhaving van het boerkaverbod. Beeld Koen van Weel/ANP
Burgemeester Halsema moest in november de gemeenteraad uitleggen wat ze had bedoeld met haar uitspraken over handhaving van het boerkaverbod.Beeld Koen van Weel/ANP

Ruim een half jaar geleden is Femke Halsema geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. De eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam en ze is van GroenLinks. Sindsdien bekijk ik haar optredens met argusogen.

Ik ben benieuwd hoe zij zich gaat profileren. Er is veel weerstand tegen haar benoeming geweest, maar op mij komt zij over als een sterke en moedige vrouw. Hoe gaat ze het in de praktijk doen? Jan Paternotte zei dat we haar een kans als verbinder moesten geven. Is ze dat echt?

In juli spreekt ze zich fel uit als brandweer­commandant Schaap wordt bedreigd door zijn eigen mensen. Moedig, maar wel het enige dat ze kan doen. Als ze in dezelfde maand ook extra agenten op de Wallen wil, heeft ze nog steeds niet mijn aandacht.

Ook haar voorgangers hebben hiervoor gepleit. In augustus lijkt ze het even lastig te krijgen als ze Tel Aviv een voorbeeldstad noemt als het gaat om lhbti'ers. Denk stelt een serie schriftelijke vragen en meent dat het om pinkwashing gaat.

Haatimams
Het begint interessant te worden als een van haar eerste plannen gericht blijkt op islamitisch radicalisme. Haatimams moeten makkelijker geweerd worden en de toenadering tot salafistische organisaties moet stoppen. Radicale gebedshuizen moeten in het uiterste geval zelfs gesloten worden. Later wil ze een onderzoek instellen naar de veiligheid van bekeerlingen.

Misschien heeft ze vanwege deze reeks aan optredens ergens in november gedacht dat het tijd werd om te laten zien dat ze er ook een beetje vóór moslims is. Ze belooft het boerkaverbod niet te zullen handhaven.

Dat komt haar op hevige kritiek te staan, vooral landelijk. Zelfs VVD-­leider Dijkhoff haast zich om te zeggen dat het boerkaverbod overal geldt en het kabinet reageert verbolgen. Want wie is zij om een wet die door de Tweede én Eerste Kamer is aangenomen, nu naast zich neer te leggen?

De uitspraak van Halsema geeft andere burgemeesters moed. In navolging van Halsema zeggen Rotterdam en Utrecht dat de handhaving van het boerkaverbod ook voor hen geen prioriteit verdient. Maar de keutel wordt later deels ingetrokken door Halsema en onlangs gaf ze nog aan dat ze strengere controle op Koran­scholen wil.

Twee dagen later gaf ze aan dat er een reële kans bestaat op een aanslag op moskeeën en dat Amsterdam de beveiliging daarvan gaat bekijken. Een extra pluspunt overigens voor het gegeven dat ze spreekuren in Nieuw-West gaat geven en omdat ze het gesprek met de 'gele hesjes' aanging.

Münire Manisa. Beeld
Münire Manisa.Beeld

Münire Manisa, directeur van een juridisch adviesbureau. Oud-lid van de bestuurscommissie Nieuw-West, zegde in 2017 haar lidmaatschap van de PvdA op.

Waarschuwing
Ik heb voorzichtig geturfd en kom tot de conclusie dat ze zeven ideeën had over moslims (radicaliseringsaanpak, salafistische organisaties weren, gebedshuizen sluiten, veiligheid bekeerlingen, boerkaverbod niet handhaven, controle Koranscholen, beveiligen moskeeën) en vier ideeën over andere onderwerpen (handhavers Wallen in combinatie met My Red Light, alcoholverbod, discriminatie in de horeca en plannen met betrekking tot drugs waarbij xtc niet gelegaliseerd wordt en wietteelt wel).

Het kan zijn dat ik hier en daar iets over het hoofd heb gezien, maar het is voor mij wel een voorzichtige waarschuwing. In een stad als Amsterdam hebben we behoefte aan een burgemeester die tegenstellingen verkleint. Met nog maar zes maanden achter de boeg en al zeven keer de moslims als mikpunt, vraag ik mij af hoe de rest van haar ambtsperiode er uit zal zien. Leven er alleen moslims in Amsterdam, burgemeester?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden