PlusColumn

Lessen in weggaan en succes oogsten

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Peter Vandermeersch vertrekt bij NRC Handelsblad. In zijn afscheidsrede vertelde hij dat hij over zijn schouder had gekeken.

Dit is wat hij zag: "Een mediabedrijf met een heldere strategie, een organisatie die staat als een huis, een redactie met uitstekende mensen, een krant die een goede en betrokken eigenaar heeft, een NRC waarvan de oplage nu al vier jaren op een rij stijgt en een financiële jaarrekening die jaar na jaar ronduit indrukwekkende resultaten toont."

Knap als mensen zichzelf een complimentje kunnen geven, Peter Vandermeersch is wat dat betreft een lichtend voorbeeld.

Niet elk vertrek is zó glorieus, kijk maar naar Piet Paulusma, afgedankt door het nieuwe SBS. Gelukkig was daar Jan Slagter van Omroep Max, die hem wel wil. Je zou zeggen dat de publieke omroep al genoeg weermannen heeft, maar de twee gaan koffiedrinken, Friese kruidkoek erbij, dus we hoeven ons over Piet geen zorgen te maken.

Ook Rob Geus is afgedankt door SBS. Die leek mij dus óók een aanwinst voor Jan Slagter. Maar toen hem de volstrekt legitieme en begrijpelijke vraag werd voorgelegd of Geus en diens Smaakpolitie niets voor Max zou zijn, had Slagter gezegd: "Max is geen opvanghuis voor zielige egeltjes."

Huh? Omroep Max is toch bij uitstek een opvanghuis voor zieli­ge egeltjes, een soort spullenhulp voor afgedankte tv-sterren? Ooit waren Sybrand Niessen en Martine van Os bijvoor- beeld ook zielige egeltjes, door iedereen verwaarloosd, maar mooi opgepikt. Bij Eva ­Jinek blikten ze terug op tien jaar Tijd voor Max. Jinek was in grote staat van opwinding omdat ze dit powerkoppel had weten te strikken voor een interview, want Niessen en Van Os blijken zéér bescheiden mensen die nooit over hun enorme succes willen praten.

Mij was trouwens even ontgaan dat hun Tijd voor Max inmiddels zo'n succes was. Dat komt doordat er weken voorbijgaan dat ik de kijkcijfers niet check. Dat gold overigens niet voor het bescheiden duo en voor Eva Jinek, want aan tafel ontstond een ernstig potje tegen elkaar opbieden over wie 's ochtends het eerst de kijk­cijfers binnen heeft.

Het bleek dat Eva Jinek iedere ochtend om 7.28 uur al amechtig naar haar telefoon zit te staren om te zien hoeveel mensen er nú weer naar haar talkshow hebben gekeken, terwijl Sybrand een geheime constructie heeft waardoor hij de kijkcijfers nog tien minuten eerder heeft, waarna hij de gehele redactie van Tijd voor Max plus Martine via Whats­App op de hoogte brengt van de dagkoersen.

Mijn god, dacht ik oprecht, wat een treurig leven als deze domme informatie, die suffe cijfertjes, de stupide weerslag van je zogenaamde succes, elke ochtend weer je leven bepaalt. Maar goed, Sybrand, Martine en Eva zaten te doen alsof het allemaal heel legitiem en normaal was.

En zo was het een roerig weekje voor de bescheiden presentatoren, zielige egeltjes en mega­succesvolle hoofdredacteuren van deze wereld.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden