Lezersbrief

'Leraren kunnen amper rondkomen in deze dure stad'

Maak het beroep leraar aantrekkelijk: garandeer kleine klassen, een prettig onderhouden schoolgebouw en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, schrijft leerkracht Elisabeth Jongsma.

Het Parool
'Maak het beroep aantrekkelijk: garandeer kleine klassen, een prettig onderhouden schoolgebouw en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden' Beeld anp
'Maak het beroep aantrekkelijk: garandeer kleine klassen, een prettig onderhouden schoolgebouw en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden'Beeld anp

Graag wil ik een pleidooi houden voor het huidige lerarenkorps in Amsterdam. Wij houden ongetwijfeld allemaal erg van ons werk en zijn bevlogen en betrokken medewerkers.

Maar wat mij heel erg tegen de borst stuit is het feit dat er veel aandacht is voor het lerarentekort, maar niet voor het huidige lerarenkorps. Hoe behouden 'jullie' ons voor de klas tot ons 67e jaar?

Het is een heel erg leuk, maar zeer intensief beroep, dat je alleen kunt uitoefenen als je bevlogen en betrokken bent en je wordt geen leraar om veel geld te verdienen. Maar voor dat huidige salaris kun je tegenwoordig amper meer rondkomen in deze dure stad.

Amsterdam is 'hot', lees het maar in Het Parool, maar de huidige politieman, de verpleegkundige, de leraar heeft te maken met landelijke cao's.

In 'Oost-Groningen' kun je wellicht prima rondkomen van het huidige salaris, maar in Amsterdam (en andere grote steden) is dat maar helemaal de vraag!

Daarom pleit ik voor Randstadtoeslag en meer creatieve tegemoetkomingen. Maak het beroep aantrekkelijk: garandeer kleine klassen, een prettig onderhouden schoolgebouw en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dát is een manier om je huidige korps te behouden en hen zélf reclame te laten maken om nieuwe collega's te vinden.

Elisabeth Jongsma, leerkracht Theo Thijssenschool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden