Leon van der Zanden gaf een nieuwe dimensie aan V&D'ers troosten

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: cabaretier Leon van der Zanden poogt ontslagen V&D'ers te troosten.

Han Lips
Leons Grote Prijzencircus Beeld -
Leons Grote PrijzencircusBeeld -

Sinds de bultrug Johanna zieltogend aanspoelde op het strand van Texel, heeft geen levend wezen in ons land op zo veel medeleven kunnen rekenen als het personeel van V&D. Vooral de televisie laat zich van zijn beste kant zien. Editie NL verstrekte kerstpakketten, Nico Dijkshoorn van DWDD schreef een lied voor een koor van getroffen medewerkers en in de praatprogramma's mocht zo'n beetje iedereen vertellen wat het betekent om onderdeel te zijn van het drama.

Dinsdag kreeg de nationale compassie een nieuwe dimensie met de live-uitzending op tal van regionale zenders van een speciale theatervoorstelling van Leon van der Zanden voor een zaal vol ontslagen medewerkers. De ges­te van de cabaretier is met zo veel enthousiasme ontvangen, dat er extra voorstellingen zijn ingelast in Amsterdam en Zwolle.

Een buitenkans natuurlijk ook voor Van der Zanden om in het volle licht zijn mening te geven over de gebeurtenissen, zoals Chris Rock onlangs de uitreiking van de Oscars aangreep om een paar harde noten te kraken over racisme in Hollywood. Bijvoorbeeld over de rol van de banken, die de uitbetaling van salarissen aan het personeel blokkeerde om de eigen tegoeden veilig te stellen.

Hm, dat viel tegen. Van der Zanden speelde zijn reguliere voorstelling, met af en toe een klein uitstapje naar de ervaringen van zijn bezoekers. Elk einde is een nieuw begin, stak de cabaretier de zaal bij herhaling een hart onder de riem, maar het omgekeerde is natuurlijk net zo waar.

Ongelukkig was er de quiz tussen twee mensen uit het publiek met als inzet een baan. Die ga ik voor je regelen, zei Van der Zanden tegen de winnares. Benieuwd hoe dat afloopt. Mogelijk ging het om het opruimen van de regen aan confetti en ballonnen waarmee de show werd afgesloten, om te vieren dat elk einde een nieuw begin is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden