Lezersbrief

‘Leer klimaatactivisten polderen, een Nederlandse traditie waar we trots op zijn’

In georganiseerd verband de ­maatschappij proberen te ontwrichten om ze voor jouw ideeën proberen te winnen is niet echt democratisch, schrijft Ton Jacobs in deze lezersbrief.

Ton Jacobs

In Het Parool van maandag wordt in bijna twee pagina’s aandacht besteed aan Extinc­tion Rebellion. Een klimaat­beweging die in oktober het verkeer in de stad wil ontregelen.

De oprichter van deze beweging hoopt op veel arrestaties waardoor volgens hem gratis media-aandacht ontstaat en de beweging kan groeien. Kortom, ze willen bewust en in georganiseerd verband de wet behoorlijk overtreden. Volgens Roger Hallam is het een goede strategie. Hijzelf is de laatste twee jaar al tien keer gearresteerd. Met zijn acties heeft hij ook grote verkeersblokkades in Londen georganiseerd met behoorlijk wat ­financiële schade.

Hij richt zich vooral op (naïeve) ­jongeren om zijn acties te steunen, maar vergeet daarbij dat ze als ze hem volgen ook een strafblad riskeren waar ze de rest van hun leven last van hebben. Ze krijgen dan immers geen verklaring omtrent gedrag (VOG) meer. Juist jongeren realiseren zich dat niet.

In georganiseerd verband de ­maatschappij proberen te ontwrichten om ze voor jouw ideeën proberen te winnen is niet echt democratisch. Sterker nog: het is een bedreiging voor de democratie en zal alleen maar zorgen voor een verharding van de standpunten.

Opmerkelijk is dat extreem-links niets of weinig heeft geleerd van ­eerdere forse uitglijders: denk aan de moord op Pim Fortuyn, de RaRa-­aanslagen, de aanslag op de Centrum Democraten waarbij mevrouw Janmaat een been verloor, de aanslag op staatssecretaris Kosto, de inbraken door Wijnand Duyvendak, de huidige topadviseur van GroenLinkspartij­leider Jesse Klaver.

Extinction Rebellion kan zeker ­gebruikmaken van het recht om te demonstreren, maar door bewust de wet te willen overtreden is het een ­gevaarlijke organisatie en een bedreiging voor ons land.

Indien mogelijk zal zeker overwogen moeten worden Roger Hallam en zijn buitenlandse handlangers de toegang tot ons land te ontzeggen. Maar de beste oplossing is om Extinction Rebellion een lesje polderen te leren, een Nederlands ‘product’ waar we trots op zijn!

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden