Lezersbrief

‘Leer jongeren lobbyen voor hun belangen’

Het politieke zelfvertrouwen van tieners is vaak laag. Dat is echter geen natuurwet en het kan anders, betoogt Mara van Waveren in deze lezersbrief.

‘Waarom zou de gemeente in hemelsnaam naar een zestienjarige luisteren?” Het citaat is niet afkomstig van een ambtenaar rond zijn pensioengerechtigde leeftijd, maar van een scholier tijdens een gastles over lobbyen. De politieke interesse onder jongeren is laag, zo klinkt het sinds mensenheugenis.

Maar ook het politieke zelfvertrouwen van tieners is minimaal. Daar moeten we wat aan doen. Hoe eerder jongeren betrokken raken bij de politiek, hoe beter.

Dat het veel jongeren ontbreekt aan politiek zelfvertrouwen is wellicht niet zo verrassend. Kijk maar naar de discussie over het advies van de Raad van het Openbaar Bestuur over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar zestien. Het puberbrein zou volgens sommigen enkel goed zijn om te comazuipen en te gamen, een weloverwogen standpunt innemen zou te veel gevraagd zijn.

Zulke vooroordelen werken niet alleen ontmoedigend, ze gaan vaak ook niet op. Je hoeft maar de open brief van leerlingen van het Hyperion van vorige week over gelijke kansen te lezen om te weten dat dit onzin is. Jongeren hebben niet alleen een frisse blik, maar kunnen ook een gefundeerde mening hebben.

Verlaag dus in Amsterdam met een gerust hart de stemgerechtigde leeftijd naar zestien. Maar verwacht niet dat jongeren daardoor opeens blaken van het politieke zelfvertrouwen.

De gemeente zou jongeren moeten stimuleren om veel vaker dan eens in de vier jaar hun stem te laten horen. Door in gesprek te gaan en door ervoor te zorgen dat jongeren daadwerkelijk invloed kunnen hebben op het beleid. Leer jongeren hoe ze lobbyist worden voor hun leeftijdsgenoten en voor hun belangen. Lobbyen, dat geeft pas echt zelfvertrouwen!

Mara van Waveren, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden