PlusColumn

LeBron James is van de gewone mensen

Massih Hutak
Massih Hutak Beeld Robin de Puy
Massih HutakBeeld Robin de Puy

Voordat straks het WK-voetbal in Rusland losbarst, is deze week in de
Verenigde Staten het enige sportevenement ter wereld begonnen dat er écht toe doet: de NBA Finals.

Oftewel de eindstrijd van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie.
En voor de vierde keer op rij wordt deze strijd om de Larry O'Brien-beker beslecht tussen de Golden State Warriors van Stephen Curry en de Cleveland Cavaliers van LeBron James.

Mijn LeBron James, ónze LeBron James, ieder­ééns LeBron James.

Net zoals de Golden State Warriors een team is voor de elite met hun brave en vlekkeloze speelstijl, waarvan de vijf starters in de top twintig van de beste ter wereld zitten, is LeBron James van de gewone mensen.

Gewone mensen die samen met elkaar, op ons allerbest, hoogstens een tiende van zijn talent kunnen hebben. Dit wordt namelijk zijn achtste finale op rij, zijn team heeft dit jaar dertig verschillende opstellingen gekend en hij is simpelweg de allerbeste basketballer die er rondloopt op de aardkloot.

Even wat cijfers.

King James heeft al ruim honderd wedstrijden achter de rug op het allerhoogste niveau, met soms wel vier keer per week spelen, dwars door het hele Noord-Amerikaanse continent reizen en elke avond moeten presteren omdat nou eenmaal alles van jou afhangt.

Hij heeft meer post-season punten dan Michael Jordan. Dat is op z'n zachts gezegd niet voor iedereen weggelegd. Elke andere speler zou geteisterd zijn door blessures en vermoeidheid en terecht want dit is ook gekkenwerk.

Maar niet LeBron. Net zoveel tijd en energie als hij steekt in trainingen, in wedstrijden en in het bestuderen van tegenstanders, net zoveel tijd en energie steekt hij in het zorgen voor zijn lichaam buiten het basketbalveld om.

De trend van afkoelen in ijsboxen en trainen met zuurstofmaskers waar tegenwoordig ook grote Europese voetballers mee pronken op Instagram, daar begon Lebron James dus mee.

En de statistieken liegen niet. Ook als je niet van basketbal houdt, google een keer puur ter entertainment wat cijfers van de man en probeer níet van je stoel te vallen.

Met zijn 33 jaar, wat voor basketballers de herfst van hun carrière heet en zijn acht finales, speelt LeBron James nog steeds met een honger alsof hij er voor het eerst staat, met een plezier alsof niets hem kan stoppen en met een vuur alsof niet Michael Jordan maar hij herinnerd moet worden als de beste aller tijden.

LeBron James is zó fit en zó goed, dat als hij zo doorgaat hij misschien wel de eerste NBA-speler ooit wordt die tegelijkertijd in de competitie speelt als zijn eigen zoon. En nee, dat doet zelfs Stephen Curry hem niet na.

Sceptici zeggen: het is niet eerlijk dat het al vier jaar lang om dezelfde teams gaat in de finale.

LeBron zegt: versla ons.

Dames en heren, als u nog wacht op bewijs van buitenaards leven, stop met omhoog kijken en kijk naar LeBron James. Daar staat ie: onze eigen twee meter lange en 115 kilo zware E.T.

Rapper en schrijver Massih Hutak (25) schrijft elk weekend een column voor Het Parool. Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden