Column

Langere openingstijden is een idee van 35 miljoen toeristen terug

Michiel Couzy
Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Amsterdam is weer wat meer een wereldstad. We mogen al
24 uur per dag uitgaan, bouwen hoge woontorens en vanaf 1 juli kunnen we ook nog eens tot diep in de nacht shoppen, besloot de gemeenteraad deze week.

Dit winkelen-wanneer-je-maar-wilt komt uit de koker van coalitiepartijen D66 en VVD. In 2014 vonden deze liberale broeders en zusters elkaar in de ambitie om het allemaal wat leuker te maken in de stad, wat wereldser, wat meer New York, wat meer 24-uurseconomie.

Meer ruimte voor ondernemers en mensen die vooruit willen in het leven. En vooral: minder regels en belemmeringen.

De langere openingstijden zouden vooral Amsterdammers ten goede komen, lazen we in het voorstel, dat begin 2015 al is ingediend door Jan Paternotte (D66), inmiddels Kamerlid, en Marja Ruigrok (VVD). 'De werktijden van steeds meer mensen spelen zich af buiten de kaders van negen tot vijf.'

Dus waarom moet het dan verboden zijn voor 'kleine winkels, drogisterijen of misschien een tandarts om tot laat of zelfs de hele nacht geopend te zijn', schreven Paternotte en Ruigrok, die de winkeltijden in heel het centrum wilden vrijgeven, met uitzondering van de Wallen.

Dat was 2015, twee jaar en 35 miljoen toeristen geleden. Toen VVD en D66 nog vonden dat het best meevalt met de drukte in de stad en dat het massatoerisme vooral goed is voor de kassa van de winkeliers.

De rest van de stad denkt daar anders over. En dus kwamen winkeliers, straatmanagers en buurtbewoners in opstand tegen het voorstel. Zij vinden dat vooral toeristen baat hebben bij ruimere openingstijden. Dan kunnen die ook na tien uur 's avonds hun cannabisvreetkick wegwerken met een Nutella­wafel. Niet de leuke Amsterdamse zaakjes zullen langer open blijven, maar de toeristenwinkels.

Stadsdeel Centrum plaatste ook kanttekeningen en vroeg het stadsbestuur een veel groter gebied uit te zonderen van de ruimere winkeltijden dan alleen de Wallen. Verkoop van alcohol moet worden uitgesloten.

Voor wethouder Kajsa Ollongren mondde het voorstel van haar eigen D66 en de coalitie­genoot VVD uit in een worsteling, zei ze deze week. Ze probeert de opkomst van toeristen- winkels juist te beteugelen, toch al geen makkelijke strijd en dit plan helpt daar niet bij.

Uiteindelijk kwam ze met een compromis. De ruimere winkeltijden zullen alleen gelden in de drukke winkelstraten: ­Kalverstraat, Leidsestraat, Nieuwendijk en Damrak.

Ze reserveert vier ton om handhavers te laten controleren of de winkels 's avonds laat geen alcohol verkopen.

Zo blijft er heel weinig over van het voorstel dat Ruigrok en Paternotte indienden. Niet de kleine winkels, drogisterijen of tandartsen kunnen langer open blijven, maar grote ketens in de winkelstraten waar Amsterdammers zich nauwelijks laten zien. Goed nieuws voor CoolCat, H&M en Zara.

Het op zich sympathieke idee dat de nachtzuster na haar dienst nog tandpasta kan kopen, is uit zicht geraakt. Ze kan wel een nieuwe jas kopen, maar dat kan ook thuis via internet.

Het zijn niet meer dan restanten van het oorspronkelijke voorstel, die de gemeente ook nog eens honderdduizenden ­euro's kosten. Wie zit hier nog op te wachten?

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden