Lezersbrief

'Laat zien hoe onmisbaar de lagere klasse is'

Het laagst betaalde, maar wel het grootste en absoluut onmisbare deel van de bevolking, zo'n tachtig procent, hoeft zich niet alles aan te laten leunen, vindt Paroollezer Truus Luyken Schilte.

Beeld ANP

Hoe dom kun je zijn als je op een van de hoogste posten in de regering zit en denkt dat je constant het grootste deel van de bevolking, namelijk de werkende stand, het laagst betaalde, laagst opgeleide, maar wel het grootste en absoluut onmisbare deel van de bevolking, zo'n tachtig procent, altijd weer iets af kunt nemen van het weinige dat ze hebben.

De automatische jaarlijkse huurverhoging, die de 'waarde' van het vastgoed lekker oppept waardoor er meer belasting geheven kan worden tot vreugde van makelaars en huisjesmelkers. En niet te vergeten de 3 procent duurdere boodschappen, de benzineprijzen, we weten het allemaal. Minister-president Rutte kent ze niet, als hij het over de lagere klasse heeft, zegt hij: de middenklasse.

Toonbeeld van uitputting
Het zou zó aanbevelenswaardig zijn als onze regeerders zich eens rekenschap zouden geven van het feit dat de 'lagere' klasse absoluut onmisbaar is.

De hardwerkende vuilnisman, de fabrieksarbeider, de vracht­wagenchauffeur, en nebbisj, de vakkenvuller in de supermarkt. Ik zag eens een jongen met het syndroom van Down een hoge trolley met pakken en dozen voortduwen. Het stemde me vrolijk dat de jongen een kans had te werken en wat te verdienen.

Totdat ik hem even later zag zitten, steun zoekend tegen het vak dat hij vulde, een toonbeeld van uitputting.

Dzjeezus! Wie was het ook alweer in Den Haag die vond dat deze jongen best wel minder dan het minimumloon zou mogen verdienen? Is dat beschamend of niet.

Drie vakantiedagen
Het wachten is op een massale gelehesjesdemonstratie in Nederland, op vreedzame manier een hele dag niet werken, alle bedrijfstakken duidelijk maken wat er mis is. Niks geleerd, dames en heren? Dan massaal drie vakantiedagen opnemen, volkomen legaal.

Supermarkten gesloten? Met drie dagen burenhulp komen we er wel door. Maar als de chauffeur niet op komt dagen en de koffietent dicht is en de bar? Om kort te gaan als minister, Kamerlid en senator op zichzelf zijn aangewezen, dan ligt dat gevoelig. Er is niemand die kan helpen, immers, iedereen staakt.

Tenzij de regeerders geen bezwaar hebben tegen het losbreken van de hel, kunnen er zaken ten behoeve van de 'gewone' man ten goede veranderen. Tachtig procent van de bevolking hoeft zich niet alles aan te laten ­leunen. Ze moeten zich er alleen maar van bewust worden.

Truus Luyken Schilte, ­Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden