Lezersbrief

‘Laat voetbalclub SDZ niet ten onder gaan’

Andries van Moorselaar schetst hoe voetbalclub SDZ een bloeiende club werd door de inzet van een geweldige verenigingsmanager. Maar twee jaar later is er weinig van over. ‘Wat een levendige club voor iedereen had moeten zijn, waar ouders hun kind met plezier naartoe sturen, is nu een stervende kolos die grote schulden heeft en waar wantrouwen en venijn de boventoon voeren.’

Het Parool
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Het artikel in Het Parool van donderdag geeft helder weer dat de sfeer bij SDZ zwaar verziekt is. Dat mensen elkaar de tent uitvechten en dat in elk geval één partij niet het clubbelang, maar het eigenbelang voor ogen heeft. Jammer dat niet gerept wordt over de enorme mogelijkheden van deze club, dat het onbestaanbaar zou moeten zijn dat een paar mensen deze club al zeker twee jaar gijzelen en daarmee de toekomst van SDZ op het spel zetten.

SDZ ligt op een prachtig complex om de hoek bij de nieuwe Houthavens, 2000 woningen waarvan een groot deel bewoond wordt door gezinnen met jonge kinderen. Allemaal potentiële jeugdleden voor SDZ, op een steenworp afstand. Er waren plannen voor ontwikkeling van dit complex naar acht velden, met de mogelijkheid het komende decennium 3000 leden te herbergen .

Er was de verenigingsmanager die in een tijdsbestek van twee jaar een professionele organisatie uit de grond stampte, echt liefdewerk, met de kennis en kwaliteit van een zakenman. Hij ontwikkelde een eigen kledinglijn in China om niet afhankelijk te zijn van de grote kledingmerken en van de sportwinkels, de tussenhandel eruit, goedkoper voor de leden en lucratief voor de club.

De verenigingsmanager die subsidies binnenhaalde, 100.000 euro plus, regelde dat de kwetsbaren in de samenleving aan de slag konden en de club SDZ zowel ‘handjes’ als geld kreeg. Hij haalde ex-prof en kind van de club Milano Koenders – 250 eredivisiewedstrijden – binnen met zijn voetbalschool. Daarmee kwam liefde voor het voetbal, kennis van het voetbal en betrouwbaarheid binnen de club. Aandacht voor de jeugdspelers en -speelsters, ongeacht talent, kleur, gender, geaardheid. Met liefde voor het kind en met kennis voor de ontwikkeling. Sportpsychologen, pedagogen, voedingsdeskundigen, trainers met Champions League-ervaring – het was in korte tijd allemaal te aanschouwen op Sportpark Transformatorweg.

Goede mensen vertrokken

Mensen die de club een warm hart toedroegen, die zichzelf niet op één zetten maar de club en hun leden. Een sleeping giant zou tot leven worden gewekt door met elkaar de schouders eronder te zetten, door elkaar te steunen en te waarderen in ieders kwaliteit. En deze samenballing van kennis en kwaliteit was er totdat een paar oudgedienden doorkregen dat de club hen uit handen dreigde te glippen. Met intimidatie en ruzies tot gevolg.

De goede mensen vertrokken. De verenigingsmanager vertrok en heeft ondertussen al weer twee bedrijven opgezet, Milano Koenders en zijn mannen begeleiden jeugdspelers bij een andere club, de kledinglijn is ter ziele, de subsidies zijn verdwenen, de statushouders en mensen van de Regenboog Groep zijn weg omdat ze geïntimideerd werden. Wat over is, is een club op sterven na dood. Wat een levendige club voor iedereen had moeten zijn, waar ouders hun kind met plezier naartoe sturen, is nu een stervende kolos die grote schulden heeft en waar wantrouwen en venijn de boventoon voeren. Hoe kunnen de gemeente Amsterdam, de KNVB en iedereen betrokken bij dit drama, dit laten gebeuren? Een paar man gijzelen deze club, is het te laat?

Jeugdspelers uit de naburige Houthavens voetballen bij de Volewijckers en zelfs bij de Koninklijke HFC in Haarlem omdat ze de sfeer bij SDZ niet meer trekken.

Gemeente Amsterdam, doe wat. Leden, ga massaal stemmen op de ALV op 21 december. Er moeten mensen opstaan die geen ander belang hebben dan het clubbelang en het belang van de leden. Het is tien seconden voor twaalf.

Andries van Moorselaar, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden