Lezersbrief

‘Laat studenten gebruikmaken van leegstaande hotels’

Docent Ies van Driel vraagt zich af waarom er niet creatiever wordt nagedacht door onderwijsstellingen nu steeds meer studenten vastlopen. ‘Waarom is er geen plan B voor een generatie waar wij later allemaal een beroep op gaan doen.’

null Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone
Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone

Tranen vulden haar ogen. Aan de balie van de bibliotheek in de Staatsliedenbuurt stond een studente. Ze kreeg een dikke ‘Nee’ op de vraag of er nog plek was om te studeren. Het was 09.30 uur ’s ochtends, net na openingstijd. Wanhopig vroeg ze: “Waar moet ik dan heen?”

Ik vroeg of het echt zo’n drama was met beschikbare studieplekken in de stad. Ze schetste een beeld waarbij je ’s nachts om twaalf uur bij wijze van spreken moest inschrijven bij de Centrale OBA; haar school in Haarlem de deuren van zijn bibliotheek voor studerende studenten gesloten hield; dat haar ouders in Limburg woonden en dat ze geen geld had om een treinkaartje te kopen, want haar horecabaan was gestopt; haar kamer was een kelder zonder daglicht en er paste geen echt bureau in. Ze was niet de enige, zei ze, en daarom zitten de bibliotheken ook snel vol. Ze leek verloren, zo aan de balie.

Mijn docentenhart huilde en mijn moederhart dwong me om in actie te komen. Ik bood haar mijn keukentafel aan, maar helaas met de waarschuwing dat rust niet echt in mijn huishouden bestond, dus bleek het een dode mus te zijn voor haar.

Ik hoor vanuit mijn netwerk meer en meer ellende. Studenten die vastlopen, vastzitten en vooral weinig steun ervaren vanuit school.

Het valt op dat de nationale ramp­situatie weinig creativiteit ontlokt bij onderwijsinstellingen. Dat er geen plan B is voor een generatie waar wij later allemaal een beroep op gaan doen.

Naast een Outbreak Management Team en een RedTeam zou een Creatief Oplossingsgericht Team ook wenselijk zijn. Een ‘recycle-je-mogelijkheden-denktank’. Een team dat regelt dat studenten naar lege hotels kunnen, of dat theaters worden ingericht voor de ‘dakloze’ studenten. Studenten die gebruik mogen maken van leegstaande cafés.

Ik snap dat mijn à la Jip en Janneke geschetste oplossing allerlei beren op de weg zal kennen, maar het mouwen opstropen en het samen omdenken, mis ik enorm. Inmiddels heb ik mijn keukenruimte beter geschikt gemaakt, dus mocht er een wanhopige student op zoek zijn...

Ies van Driel, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden