Opinie

'Laat Maxis een stille dood sterven'

Zelfs Amsterdam toont zich nu gevoelig voor de juridische kracht van Maxis. Dat is jammer: IJburgers hebben meer aan goede supermarkten in de eigen wijk, schrijft Harvey Otten, bewoner van IJburg.

De Overdiemerweg. Beeld Rink Hof
De Overdiemerweg.Beeld Rink Hof

Een winkel in Muiden waar het nieuwe Amsterdamse gemeentebestuur de nek voor uitsteekt: dat moet wel een heel bijzondere zaak zijn. De Maxis is uniek; het is de enige Noord-Hollandse weidewinkel. De Maxisketen werd begin jaren zeventig opgericht door het Bijenkorfconcern. Net als de Franse hypermarchés hadden de snelwegsupermarkten de detailhandel uit de omliggende dorpen moeten zuigen.

Dat wilde in Nederland minder vlotten. Maxis leed regelmatig verlies en veranderde bijna even vaak van eigenaar. Zelfs de Maxis in Muiden, onder de rook van Amsterdam, had het moeilijk. In 2001, Maxis heette inmiddels A&P, was de omzet ernstig teruggelopen.

Strategische positie
Toch gloorde er hoop. Amsterdam was flink op streek met de aanleg van IJburg en Maxis kon eindelijk haar strategisch verworven positie verzilveren in het uiterst westelijke puntje van Muiden. Niet op dure Amsterdamse erfpachtgrond, maar wel met Amsterdamse kopers vlakbij.

A&P werd overgenomen door C1000; C1000 door Albert Heijn. Maxis Muiden werd een AH XL. Raadselachtig is het hoe Maxis steeds weer aan vergunningen voor uitbreidingen en wijzigingen kwam. In de provincie Noord-Holland is het al jaren beleid geen weidewinkels toe te laten.

In een gemeente waar de ontwikkeling van het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder al de val inluidde van de corrupte provinciebestuurder Hooijmaijers, denk je snel aan steekpenningen. Waarschijnlijk is het eerder bestuurlijke onkunde. Maxis dreigde in 2006, net als nu, met fikse schadeclaims als Muiden niet akkoord zou gaan met de uitbreidingsplannen. Het ontbrak de gemeente aan lef om die juridische strijd aan te gaan.

Commerciële macht
Het is jammer dat nu zelfs het Amsterdamse gemeentebestuur zich gevoelig toont voor de juridische kracht en de commerciële macht van de Maxis.

Het is nog altijd landelijk beleid om weidewinkels te voorkomen. Dankzij dit succesvolle beleid hebben we in Nederland een fijnmazig winkelnetwerk. Daardoor zijn in de meeste dorpen en stadsbuurten nog winkels te vinden, wat de leefbaarheid ten goede komt.

Dat alleen al zou voldoende reden zijn om Maxis een stille dood te laten sterven, maar zelfs als we ineens wel een weidewinkel aan de rand van Amsterdam willen hebben, is er veel op de locatie af te dingen. Een echte hypermarché naar Frans model zou goed ontsloten zijn: niet via een vijf kilometer lange ventweg, maar via een afslag aan de A1.

Dat bewoners van IJburg de weg over het Nuonterrein zijn gaan gebruiken, is al helemaal een vergissing. De Nuonweg is na vier jaar tijdelijk gebruik geheel stukgereden. Nu de eerste fase van de oostelijke ontsluiting naar de A1 in gebruik is genomen, is de weg afgesloten. Over een paar jaar sluit de oostelijke brug naar IJburg direct aan op de kruising van de A1 en de A9. Het kan niet zo zijn dat al dat verkeer straks gaat vastlopen op de afslag naar het achterpad van de Maxis.

Lelijke randje
De Maxis is een planologische vergissing. Het winkelcentrum ligt op de verkeerde plek. Volgens de cijfers van Maxis zelf deden IJburgers wekelijks voor een half miljoen euro boodschappen. Dat is voldoende omzet voor twee supermarkten op IJburg, waar je met de auto naartoe kan, maar ook te voet of met de fiets. Waar mensen omheen wonen, zodat het terrein ook rond sluitingstijd veilig voelt. Twee supermarkten trekken genoeg publiek voor een paar speciaalzaken die dan wel het hoofd boven water kunnen houden op IJburg. Bovendien dragen die supermarkten bij aan Amsterdam, in plaats van voor een prikkie van het lelijke randje van Muiden een hoofdpijndossier te maken. De Maxis moet daar weg. Het afsluiten van de Nuonweg is het begin.

Het is te hopen dat het gemeentebestuur de roep van IJburgers voor een goede supermarkt benut om goed ontsloten winkelaanbod op IJburg zelf te organiseren. Dan is het snel gedaan met de Maxis, die halfbakken weidewinkel die er nooit had moeten komen.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden