Opinie

Laat maar komen, die robots

Robotisering zal leiden tot verlies van banen, zei minister Lodewijk Asscher deze week. Hij vergist zich, ze bieden juist veel mogelijkheden, schrijft psycholoog Brigitte Heijink.

De Care-O-Bot, een Duitse zorgrobot, brengt een drankje. Den Haag bekijkt de opmars van de robots slechts vanuit technologischof arbeidsmarktperspectief. Beeld Care-O-Bot

De opmars van robots in onze samenleving jaagt veel mensen angst aan. Ze zouden zorgen voor het verdwijnen van arbeidsplaatsen en uiteindelijk voor een grote groep werkloze thuiszitters. Minister Lodewijk Asscher riep afgelopen week op tot nadenken over dit thema voordat het te laat is.

Waarover maakt de overheid zich eigenlijk zorgen? Dat er zo veel mensen werkloos thuis komen te zitten? Dat er geen geld is om deze mensen een uitkering te geven? Zijn deze zorgen terecht, of gaat het om iets anders? Volgens mij het laatste.

Alles draait om geld
Er is werk genoeg in onze samenleving. Op veel terreinen maar zeker in de zorg komt steeds meer druk te liggen op steeds minder mensen. In vrijwel alle sectoren van de zorg zien we de hoeveelheid arbeidsplaatsen teruglopen door een tekort aan geld.

Ondertussen zitten goed opgeleide en ervaren mensen thuis. Dat is geen probleem van de toekomst, het is nu al zeer actueel. Het lijkt geen probleem dat te maken heeft met robotisering of welke technologische ontwikkeling ook, het heeft slechts te maken met geld en de verdeling daarvan.

Alles draait om geld, dat weet iedereen. Maar is dat nog vol te houden in een nieuwe tijd? Is dit niet waar de discussie over zou moeten gaan? Is het niet eens tijd dat meneer Asscher in Den Haag een nieuw onderwerp op de agenda zet: herwaardering van mensen, van arbeid, van onze maatschappelijke waarden in een aangepast economisch systeem?

Zinvol
Verschillende economen hebben hier al over nagedacht - denk aan Ad Broere (in boeken zoals 'Een menselijke economie' en 'Ending the global casino'). Zij komen met ideeën voor een herinrichting van onze economie, omdat de huidige niet meer past bij de eisen van de toekomst. Maar het blijkt lastig deze discussie bij overheden op gang te brengen.

Ook de opmars van de robots wordt slechts bekeken vanuit een technologisch of een arbeidsmarktperspectief. Weer lijkt Den Haag zich te concentreren op het behoud van het systeem, waar banken en geld bepalen wat mensen moeten, mogen en kunnen, en niet de mensen zelf.

Als mensen kunnen doen waar ze goed in zijn en waar ze plezier in hebben, is iedereen zinvol bezig en zijn er geen werklozen.
Wat mij betreft mogen de robots komen en ons het werk uit handen nemen dat nu wordt gedaan door mensen, omdat zij geld moeten opleveren.

Een andere focus
Wat mij betreft mogen deze mensen zich gaan bezighouden met iets dat zij echt fijn vinden en waarmee zij zich onmisbaar maken voor de maatschappij - in de zorg, de culturele sector, het onderwijs, of in denktanks voor een schoner milieu of elke plek waar menselijk contact niet vervangen kan worden, waar creativiteit niet overgenomen kan worden door een technologisch systeem.

We zijn toe aan een andere focus, zodat er werkelijk een toekomst is. Voor mensen, voor de natuur en voor technologie en daarbinnen robots, die door ons zijn gemaakt om onze taken te verlichten. Laten we ze daar vooral om blijven waarderen.


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden