Laat maar, die koopkrachtslingers

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Het is inmiddels traditie dat Amsterdam op de dag na Prinsjesdag zijn eigen begroting presenteert. Gewoon in de werkkamer van wethouder Udo Kock, die weliswaar recent is vernieuwd, maar nog niet echt de uitstraling heeft van de Ridderzaal.

Dit keer ging het om de eerste begroting van het nieuwe college van GroenLinks, D66, PvdA en SP. Extra feestelijk. Maar echt feestelijk was het niet, deze woensdagochtend, met dank aan het kabinet. De gemeente moet een flinke tegenvaller incasseren. Het rijk keert volgend jaar 37 miljoen euro minder uit aan Amsterdam.

En deze bezuiniging loopt op tot 110 miljoen euro per jaar vanaf 2022. Daar sta je dan met je slingers. Bovendien moet Amsterdam in 2019 meer belasting betalen voor de verbranding van afval. Het rijk probeert bedrijven en gemeenten met deze verhoging te stimuleren om meer afval te hergebruiken.

undefined

Dit zorgt voor een tegenvaller van nog eens 3 miljoen euro.
De gemeente had dus wat gaten te dichten in de begroting, met dank aan het kabinet. En daar kwamen de eigen plannen nog bovenop, die kosten ook geld.

Het college kiest ervoor om dan maar de lasten voor burgers te verhogen. De ozb en afvalstoffenheffing stijgen, waardoor een gemiddeld gezin 55 tot 60 euro per jaar meer kwijt is.

Ook bedrijven en toeristen gaan meer betalen.
Het wrange is dat het kabinet-Rutte III op Prinsjesdag stond te pronken met een koopkrachtstijging voor de kiezers, maar daar niet bij vertelde dat aan de andere kant vele miljoenen worden weggehaald bij gemeenten.

De rekening voor die bezuiniging komt alsnog terecht bij de burger, niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere gemeenten. Dat stond niet in de troon­-rede. Nu valt de Amsterdamse lastenstijging van vijf tot zes tientjes in het niet bij de koopkrachtverbetering van het kabinet, die neerkomt op gemiddeld 500 euro. Maar toch, de Amsterdammer krijgt 10 procent minder.

De coalitie hoeft de korting van het rijk natuurlijk niet te verhalen op de Amsterdammer. De VVD stelt bijvoorbeeld voor om nog eens extra te 'snijden in eigen vlees'. Bezuinigen op de ambtenaren dus, in plaats van op de inwoners.

Hoe dan ook, de extra korting vanuit het rijk komt ongelegen. Ook al omdat
gemeenten aan de andere kant allerlei taken moeten overnemen van de landelijke overheid: jeugdzorg, thuiszorg, sociaal beleid. Amsterdam krijgt meer taken dan geld, concludeerde Udo Kock dan ook. "Dat is spijtig."

Kock is geen man van grote emoties, dus hij liet zijn ongenoegen over de kortingen niet al te veel blijken. Bovendien zit zijn partij, D66, in het kabinet.
Dat geldt niet voor Rutger Groot Wassink, wethouder namens GroenLinks.

Die ging dan ook iets verder. Amsterdam moet de gaten dichten van het rijk, zei hij. "En dat is niet goed." Dat is zeker niet goed. Amsterdam heeft juist meer geld nodig in plaats van minder. De drukte in de stad is enorm en de handhaving kan het allemaal niet aan. De vervuiling is in sommige delen van de stad niet te harden.

Waar blijven die extra agenten eigenlijk waar Amsterdam al tijden om vraagt? Nu moet de gemeente zelf miljoenen extra uittrekken voor handhaving en reiniging. Het is logisch dat Amsterdam dit doet. Bewoners eisen dit ook.

Maar hulp uit Den Haag is gewenst. Heel het land profiteert van het massatoerisme, maar de Amsterdammers zitten in de troep. Is het dan te veel gevraagd dat de stad daar iets voor terugkrijgt?

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Paul van der Steen
Beeld Paul van der Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden