Opinie

'Laat kinderen niet wachten op sport'

Er staan te veel Amsterdamse kinderen op de wachtlijsten van sportverenigingen. Met een paar simpele ingrepen is daar veel aan te doen, schrijft Reinier van Dantzig, gemeenteraadslid voor D66.

Hockey is één van de snelst groeiende sporten in de stad. Hier leden van de in 2004 opgerichte club Athena uit de Watergraafsmeer. Beeld Dingena Mol
Hockey is één van de snelst groeiende sporten in de stad. Hier leden van de in 2004 opgerichte club Athena uit de Watergraafsmeer.Beeld Dingena Mol

Een groeiend aantal Amsterdamse kinderen moet vechten om een plekje te krijgen bij hun favoriete sportclub. De wachtlijsten om lid te worden van een sportvereniging staan barstensvol en de verwachting is dat dit de komende jaren nog erger zal worden.

Deze wachtlijsten ontstaan door het tekort aan sportvelden en de slechte spreiding van sportvelden in de stad. In een diverse en vrije stad als Amsterdam is investeren in verenigingssport zeer belangrijk. Het helpt niet alleen om obesitas bij kinderen te voorkomen, maar bevordert ook dat Amsterdammers maatschappelijk betrokken raken en een groot sportief incasseringsvermogen ontwikkelen.

Iedereen weet dat sporten gezond is en dat men een aantal uur per week moet bewegen. Maar je elke week naar de sportschool verplaatsen is voor sommige mensen een hele kluif. We zien gelukkig steeds meer volwassenen sporten in de buitenlucht of een andere individuele sport beoefenen, maar voor kinderen is het belangrijk dat zij sporten bij een vereniging.

Kinderen blijven gemotiveerd als ze sporten in een groep. Het is een onderdeel van de opvoeding, ze leren zo om te gaan met zaken als winst, verlies en sportiviteit. Bovendien biedt een vereniging meer dan sport, namelijk sociale cohesie en controle en veiligheid. Ze leren al jong dat veel verenigingen draaien op vrijwilligers. Zo heeft het stimuleren van verenigingssport voor kinderen voordelen die ver buiten het sportveld merkbaar zijn.

Wachtlijsten
Vandaag bespreekt de Amsterdamse gemeenteraad het nieuwe sportaccommodatieplan. Daarbij zal de gemeente keuzes maken over een fonds van twintig miljoen euro dat bedoeld is om te investeren in sportaccommodaties. Wat D66 betreft besteden we dat geld voor een groot deel aan het wegwerken van wachtlijsten voor kinderen bij sportverenigingen.

Vooral het populaire hockey kampt met grote wachtlijsten; het aantal velden zal flink moeten worden uitgebreid. Door slimme keuzes te maken kan dit tekort eenvoudig worden opgelost.

In Nieuw-West is bijvoorbeeld een groot tekort aan hockeyvelden, maar een overschot aan voetbalvelden. Maak goed (her)gebruik van deze beschikbare velden en accommodaties en stuur op vraag en aanbod bij nieuwe velden.

Trapveldjes
Ook kan de gemeente de samenwerking tussen sportverenigingen meer stimuleren. Minder populaire verenigingen zouden een veld kunnen verhuren aan populaire verenigingen wanneer dat een dag of een paar uur leeg staat. Of maak samen gebruik van accommodaties als kleedruimtes en kantines of trapveldjes.

Ook kunnen populaire sportverenigingen dependances opzetten. Daarmee zorg je op een simpele manier dat een goed lopende vereniging verder kan in wijken waar nieuwe leden zitten. Door betere samenwerking, efficiëntere indeling van sportparken en het kiezen voor het uitbreiden van de sporten die populair zijn onder de kinderen van nu kunnen de wachtlijsten worden geminimaliseerd.

Helaas kan de gemeente niet elke aanvraag voor een nieuw sportveld financieren en juist daarom is het van belang dat de gemeente slimme keuzes maakt. Als er grote wachtlijsten zijn voor voetbal moet je niet een extra tennisveld aanleggen. Investeer daar waar de aanwas groot is, zodat alle Amsterdamse kinderen de kans krijgen met hun vriendjes uit de buurt te sporten.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden