Opinie

'Laat kinderen die door armoede buitenspel staan echt meedoen'

Moeten kinderen meer gymmen op school zoals de SP wil? De jonge CDA'ers Lotte Schipper en Klaas Valkering zien meer in ondersteuning van sportclubs.

Lotte Schipper en Klaas Valkering
De Johan Cruyff Foundation biedt sport voor alle jongeren en zorgt zo voor binding met de samenleving Beeld Berlinda van Dam/HH
De Johan Cruyff Foundation biedt sport voor alle jongeren en zorgt zo voor binding met de samenlevingBeeld Berlinda van Dam/HH

De Tweede Kamer besprak deze maand een wetsvoorstel van SP-Kamerlid Michiel van Nispen om de hoeveelheid verplicht bewegingsonderwijs voor kinderen te verhogen. Een plan dat, terecht, niet overal even goed is ontvangen. Hoewel het natuurlijk belangrijk is om kinderen zo veel mogelijk te laten bewegen, en wij initiatieven toejuichen om kinderen meer te laten bewegen, is het sterk de vraag of we hiermee de problemen oplossen.

Extra regels in het onderwijs verhogen de hoeveelheid beweging van kinderen amper. ­Beter zorgen we ervoor dat sport voor alle kinderen toegankelijk is. Vooral buiten schooltijd, in de samenleving. Juist de bestaande ontoegankelijkheid zorgt er voor dat kinderen nog te vaak letterlijk aan de zijlijn staan.

Hoewel Nederland één van de rijkste landen ter wereld is, groeien toch ruim 378.000 kinderen op in armoede. Dat is maar liefst één op de negen kinderen. Voor hen is sport vaak onbetaalbaar en daardoor onbereikbaar.

Hierdoor missen ze kans op kans om zichzelf fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is niet alleen nadelig voor de ontwikkeling en toekomst van deze kinderen, maar ook voor gezinnen en uiteindelijk voor de hele samenleving. Dat kan beter.

In plaats van scholen extra regels op te leggen kan de Tweede Kamer kinderen veel beter de bestaande gemeentelijke en landelijke jeugdsportfondsen helpen. In deze programma's wordt niet alleen ingezet op bewegen en het ­belang daarvan, maar ook op de verbinding die een sportclub heeft in een samenleving.

Kleine portemonnee
Bij een sportclub ontmoet een kind vrienden en vriendinnen uit verschillende groepen in de samenleving. Daar kan een uurtje extra gym op school niet aan tippen.

Jeugdsportfondsen maken het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met een kleine portemonnee toch lid kunnen worden van een sportclub of vereniging. Voor die kinderen betalen deze fondsen onder meer de contributie en in sommige gevallen ook de benodigde materialen.

De financiering van jeugdsportfondsen is echter een landelijk probleem. Niet alle gemeenten hebben deze speciale vorm van armoedebestrijding goed geregeld en ook Den Haag aarzelt om de portemonnee te trekken.

Dit gebrek aan eenduidig beleid en aandacht heeft grote gevolgen. Kinderen die opgroeien in armoede lopen een groter risico om later zelf ook in armoede te leven. Een gebrek in de aanpak zorgt vaak voor een neerwaartse spiraal die soms generaties lang doorzet.

Lotte Schipper, voorzitter van het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA Beeld Dirk Hol
Lotte Schipper, voorzitter van het CDJA, de jongerenafdeling van het CDABeeld Dirk Hol

Gemeenten krijgen op dit moment al geld van het rijk dat zij aan kinderen in armoede moeten besteden. Toch zien we te vaak dat dit geld niet of niet juist wordt besteed. Raadsleden moeten hun colleges goed controleren, maar de Kamer en de minister mogen intussen niet stilzitten.

Privaat initiatief
Juist in het bij elkaar brengen van initiatieven en het stimuleren van het opzetten van samenwerkingsverbanden kan de minister een belangrijke rol spelen. Het is aan de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat de budgetten voor de bestrijding van kinderarmoede voor gemeenten worden uitgebreid. Ondanks een positieve evaluatie, eerder dit jaar, bleef een stijging van hun budgetten helaas achterwege.

Daarnaast zijn er veel private initiatieven die jongeren stimuleren meer te bewegen en arme of gehandicapte jongeren de mogelijkheid geven dit te doen. Denk aan de Esther Vergeer foundation en de Johan Cruyff Foundation. De overheid zou naast het stimuleren van sportfondsen deze private initiatieven ook veel beter moeten ondersteunen.

In een welvarend land als Nederland mag simpelweg geen plaats zijn voor kinderarmoede. Daarom roepen wij de Tweede Kamer op om niet zoals afgelopen week uren te steken in het debatteren over een wet die vooral voor veel extra regels gaat zorgen. In plaats daarvan moet de Kamer juist de kern van dit probleem aanpakken. Zo kunnen kinderen die door armoede al veel te lang buitenspel staan echt meedoen.

Klaas Valkering, vicevoorzitter CDJA Beeld Dirk Hol
Klaas Valkering, vicevoorzitter CDJABeeld Dirk Hol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden