Massih Hutak. Beeld Artur Krynicki
Massih Hutak.Beeld Artur Krynicki

Laat de senioren in Noord met rust

PlusMassih Hutak

Massih Hutak

Rochdale wil het seniorenwoningencomplex ­Fokkemast in Noord slopen om er nieuwe flats voor in de plaats te bouwen. De bewoners zijn ver in de tachtig of begin negentig en kampen met gezondheidsklachten. Een verhuizing zit er voor hen echt niet meer in. Hun woningen zijn in prima staat en zo’n beetje de enige basis in hun leven. Bovendien vinden zij de verbale en schriftelijke communicatie van de woningbouw te vermoeiend en verwarrend. Dus schakelden zij Verdedig Noord in om ze bij te staan.

Samen overhandigden we vorige maand een petitie met handtekeningen aan Rochdale, met de boodschap: wij willen niet weg. 93 procent van de ­senioren geeft aan niet te willen verhuizen. Op kritische vragen kregen we geen antwoord. Sterker nog: men wilde met ons het gesprek niet aan.

Frappant: Rochdale houdt kantoor in een recent vrijgekomen woning in de Fokkemast, die daardoor dus niet naar een nieuwe senior is gegaan. De vorige bewoner van die woning, een oudere dame, is tijdens het verhuisproces komen te overlijden.

Vanuit de senioren kwam het verzoek of het vervolggesprek in een andere ruimte kon plaatsvinden dan in zo’n krappe woonkamer. Hun veiligheid kon in die ruimte niet worden gewaarborgd. Zij stelden buurttheater de Rietwijker voor, dat op nog geen minuut lopen van de Fokkemast ligt. De zaal is groot genoeg om de RIVM-maatregelen na te leven, is toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en er is een schuifwand die tijdens het overleg open kan voor frisse lucht. Rochdale weigerde en nodigde de senioren uit op hun hoofdkantoor in Bos en Lommer. Mijn collega en ik waren niet meer welkom, terwijl de senioren volgens de Overlegwet recht hebben om externe deskundigen in de arm te nemen tijdens gesprekken met de verhuurder.

Wij gingen dus mee met de senioren, maar Rochdale moest en zou de locatie bepalen. Het werd niet Bos en Lommer, wel die krappe woonkamer in de Fokkemast, waarmee Rochdale dus de veiligheid van de senioren doelbewust negeerde.

Toen we daar eenmaal zaten, deelde Rochdale keihard mee dat er hoe dan ook gesloopt gaat worden. Dit was dus geen overleg. De emoties bij de senioren, bovenop de al bestaande onzekerheid en angst, liepen hoog op.

Tot op de dag van vandaag zijn de resultaten van het woonwensenonderzoek van bijna een jaar geleden niet gedeeld met alle bewoners en is er geen terugkoppeling geweest van wat er wordt gedaan met hun ‘nee’. Ondertussen leven de toch al kwetsbare senioren dagelijks in toenemende stress.

Ik roep hierbij wethouder Laurens Ivens en burgemeester Femke Halsema met klem op om de bewoners van de Fokkemast te beschermen. Bouw die nieuwe flats rondom de Fokkemast en laat de senioren met rust. Want zoals zij zelf zeggen: oude bomen moet je niet verplanten.

Rapper en schrijver Massih Hutak (28) schrijft columns voor Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden