Laat de mens zelf zijn lot bepalen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff

Men wil - heel voorzichtig - wat experimenteren met de pil van Drion, de euthanasiepil waardoor men zelf kan beslissen op welk moment men uit het leven stapt.

Ik pleit al jaren voor zo'n pil, maar altijd wordt hij tegen­gehouden door de christelijke partijen, die het niet kunnen verdragen dat de mens zelf zijn lot wil bepalen en niet de illusoire God.

Kees van der Staaij (SGP) is nu dan ook wéér tegen. Toen hem werd gevraagd waarom iemand die oud is, geen vrienden en familie meer heeft, alles al heeft gezien en meegemaakt en alleen maar een sterke doodswens heeft - kortom: het bekende verhaal - zo'n pil niet zou mogen slikken, antwoordde hij: "Kwetsbare mensen moeten we niet in de steek laten, maar omarmen."

En hij hoopte vurig dat er nu een inhoudelijke discussie zou volgen en niet een discussie waarin religieuze aspecten een rol spelen.

Kijk, als christenen zoiets zeggen, moet je enorm op je hoede zijn, en dat blijkt nu ook weer. 'Kwetsbare mensen niet in de steek laten, maar omarmen,' klinkt enorm empathisch, maar is in feite wreed.

Van der Staaij vindt het beter mensen langer te laten lijden dan ze zelf hun lijden te laten beëindigen.

Wie zo'n pil heeft, voelt zich trouwens al minder kwetsbaar: hij of zij kan precies aangeven welke kwetsuren hij of zij nog kan verdragen waardoor de kwaliteit van het bestaan nog reliëf kan worden gegeven.

En dat 'omarmen'. Wie moeten er gaan omarmen? De overheid? Wat een nachtmerrie is dat! Dat kan Van der Staaij niet menen. Maar wie dan? En wat betekent dat 'omarmen'?

Van der Staaij kan alleen maar bedoelen dat iemand, desnoods onder dwang, tegengehouden moet worden om op zichzelf euthanasie te plegen. Een nog grotere nachtmerrie!

Wanneer is een discussie hierover trouwens inhoudelijk? Welke nieuwe, steekhoudende argumenten zijn er nog? Alles is hierover is al gezegd in deze zich al jaren voortslepende discussie, en steeds weer blijkt dat gelovigen de mens niet vertrouwen. En ze vertrouwen ook de dood niet.

Lijden moet, volgens Van der Staaij, ook het ondraaglijke. Want God zal daar wel een bedoeling mee hebben. Dat een hogere macht ten diepste immoreel is als die inderdaad voor dat lijden verantwoordelijk is, wil Van der Staaij niet overdenken; zijn wereld zou dan instorten.

Willen we mensen minder ­laten lijden op de wereld, dan moet die pil van Drion er komen!

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden