Lezersbrief

‘Laat 16-jarigen stemmen, dat is goed voor de democratie’

Paroollezer Maud van de Wiel is blij met het advies om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. 

Beeld ANP

Afgelopen weekend kwam het nieuws naar buiten dat de Raad voor het Openbaar Bestuur adviseert de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. Goed nieuws! Nog beter nieuws is dat daarbij het burgerschapsonderwijs moet worden aangepast. Niet alleen op een jongere leeftijd beginnen, ook inzetten op vaardigheden naast kennis.

Ik werk al vele jaren in het openbaar bestuur, bij decentrale overheden. Niet alleen met bestuurders en volksvertegenwoordigers, ook met ambtenaren. Bij hen merken wij regelmatig dat de basisnoties over onze democratie niet altijd even goed ontwikkeld zijn, of zelfs ontbreken.

Openbaar bestuur

Daar kun je natuurlijk van alles van vinden. Wij proberen vooral die lacunes op te lossen. Wanneer ambtenaren beter begrijpen hoe onze lokale democratie bedoeld is, kunnen zij hierin ook beter hun rol pakken. Ze krijgen dan (nog) meer plezier in het werk en daarnaast is een goed functionerende democratie goed voor ieder­een.

Voor ambtenaren is het duidelijk dat ze een rol te vervullen hebben in het openbaar bestuur. Voor stemmers nog niet altijd. Terwijl hun rol toch glashelder is. De democratie wordt gedragen door de kiezers. Iedere stem telt (en iedere stem die niet wordt gegeven kost iets). Weten wat je rol als stemmer is en wat de effecten zijn als je die rol niet pakt, dat is waar burgerschapsonderwijs volgens mij om moet gaan.

Onderbuikgevoel

Het argument dat kiezers van 16 jaar vaak nog thuis wonen en daarmee beter begeleid kunnen worden in hun eerste keer stemmen, klinkt heel logisch. Onze democratie stroomt door ons bloed, alleen is het wel nodig je daar bewust van te worden.

Pas dan leer je aan democratische principes ook woorden te geven, en daden. Dan kun je als ambtenaar niet alleen op een gevoel afgaan dat je het openbaar bestuur interessant vindt om in te werken, maar ook beargumenteren wat je daar aan bij kan ­dragen. En dan kan je als stemmer niet alleen op een (onderbuik)gevoel afgaan, maar ook aangeven waarom je voor een bepaalde partij wel of niet hebt gekozen. En de uitwisseling tussen kiezers over hun stem is essen­tieel voor een goed functionerende democratie.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat beter burgerschapsonderwijs op een jongere leeftijd goed is voor iedereen. En stemmen vanaf 16 jaar is dan een mooie beloning na al die burgerschapslessen. Krijgen ze waarschijnlijk ook meer plezier in het stemmen. We zijn het aan onze jongeren verplicht onze democratie over te dragen en we hebben jongeren nodig om de democratie hoog te houden.

Maud van de Wiel, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden