PlusMassih Hutak

Kritisch, nooit cynisch en altijd strijdbaar

Massih Hutak
Massih Hutak Beeld Artur Krynicki
Massih HutakBeeld Artur Krynicki

Een van mijn all time favoriete Noorderlingen is René Gude. Ik ben bevoorrecht dat ik deze lieve, inspirerende, intelligente en vooral grappige man heb gekend. We begonnen als collega’s in de denktank Sociale Cohesie Amsterdam-Noord en groeiden uit tot wat ik voorzichtig vrienden zou kunnen noemen.

René was hoofdredacteur van Filosofie Magazine en directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij kon als geen ander filosofie toegankelijk en aantrekkelijk maken. Zijn Stand-Up Filosofie avonden in Toomler waren daar het schoolvoorbeeld van.

In 2014 werd hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau en was hij zo genereus mij mee te laten varen op ‘zijn’ boot door de grachten. Daar ontmoette ik Connie Palmen op wie ik een crush had sinds ik De Wetten had gelezen in mijn examenjaar. Natuurlijk wist René dat.

Maar vóór al die dingen, was René mijn spijbelmaatje. Als ik geen zin had in les, ging ik naar hem toe. Zijn woonboot lag op loopafstand van mijn middelbare school. Ik bracht hem nieuwe hiphopmuziek, van Hef en Sticks, en hij gaf mij boeken, René bezat alleen maar speciale edities van speciale boeken, als Don Quichot en De geschiedenis van Woutertje Pieterse. Intussen stelde ik hem zo’n beetje alle levensvragen die een zestienjarige kan hebben en dronken we Spa Appel.

Mijn lievelingsboek was en is nog steeds De meester en Margarita van de Russische schrijver Michail Boelgakov. Ik weet nog dat ik het terugbrengen lang uitstelde. Het boek is te complex en te goed om even snel samen te vatten maar The Rolling Stones baseerden hun nummer Sympathy for the Devil erop (check vooral ook de remix van The Neptunes, het is goud).

Ik heb geïnspireerd op De Meester en Margarita een van mijn eerste eigen korte verhalen geschreven: Duivel in Amsterdam. Dat verhaal zond ik in voor de Noord Talent Award en die won ik. Met de 250 euro financierde ik mijn eerste mixtapereleaseparty in Bitterzoet. Duivel in Amsterdam verscheen later ook in mijn eerste verhalenbundel. Dat jaar, mijn tussenjaar, merkte ik een héél klein beetje dat dit muziek- en schrijfding nog weleens wat kon gaan worden.

Dat kleine beetje was uiteindelijk alles wat ik nodig had. En aan de wieg daarvan stond René.

Mijn eerste gepubliceerde column, met de titel Noord Gestoord, ging over hoe hij en ik ons vanaf zijn woonark opwonden over de kap die werd gebouwd op het Centraal Station. Daar kwam groot ‘AMSTERDAM’ op te staan, om nog maar eens de verhoudingen aan de

IJ-oevers te benadrukken. René en ik smeedden het plan om aan onze kant ook zo’n kap te maken met ‘NOORD’. Want dat was René: kritisch maar nooit cynisch en altijd strijdbaar.

In de laatste jaren van zijn leven was hij zichtbaar in de media en benoemd tot Denker des Vaderlands. Vooral zijn optreden in het VPRO-programma 24 uur met… was een hoogtepunt. Die kijk ik nu terug voor hoop, troost en houvast.

Ik mis hem.

Rapper en schrijver Massih Hutak (28) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden